2012. október 29., hétfő

Almás császármorzsa

morzsa1

Anyám biztosan felhúzza a szemöldökét, amikor ezt olvassa, hogy én és hőkezelt alma… Nos igen, de kb. csak így és csak ebben. Mert úúúútálom a puha szottyadt, barna párolt almát. Valami rémesen gusztustalannak találom az állagát meg a színét. Az sem segít persze, hogy általában fahéjjal kombinálják, de nem azon múlik. (a másik harakiris gusztustalanság a fagyasztott/főtt/sült eper. jujjj. nyersen ropogósan kell azt enni)

Tudom, nem vagyok egyszerű eset. De az édesség nem “alapvető élelmiszer”, nem fogok éhen halni, ha kihagyom, mert épp’ nem szimpatikus. Az egy másik szint, amikor azért nem szimpatikus valami, mert nem tejzsírból van, hanem növényi vackokból és a csokoládét bevonóval hamisítják. Pedig néha úgy hoznék 2 szelet süteményt cukrászdából, hogy anélkül meglegyen a vasárnapi uzsonna, hogy nekem két fűszálat keresztbe kéne tenni. De mindig szarságokba futok bele. Lassan teleszórhatom halálfejekkel a XI. kerület térképét.

Ebben a receptben a felkockázott alma rögtön repül a forró vajra, majd 1-2 perc után ráöntöm a tésztát. És nem kell neki sok idő, hogy elkészüljön, úgyhogy még pont “ehető” marad.

A múlt héten igazán jó főzős újságokat sikerült vennem (Ínyenc + GoodFood), az egyikből másnap a másikból már aznap kipróbáltam valamit, és mindkettő nagyon jó lett. elégedett vagyok a szerkesztők múlt havi munkájával :-)

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 kis alma
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor (vaníliás)
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy tálba teszem, és összekeverem. Hozzáadom a tejet és a tojásokat, és kézi habverővel simára keverem. félreteszem amíg megpucolom, kimagozom és felkockázom az almákat. Egy jó nagy (nekem 28-30 cm körül lehet) serpenyőben felhevítek egy evőkanál vajat, 1-2 percig párolom rajta az almát, majd beleöntöm a tésztát. Kis lángon addig sütöm, amíg az alja elkezd megpirulni és a teteje megszilárdul. Egy keverőlapáttal kisebb darabokra szedem, átforgatom, és közé dobok még 1-2 kanál vajat. Pár perc alatt készre sütöm. Porcukorral, karamellszósszal tálalom.

2-3 adag lesz belőle. Az ínyenc magazin aktuális számából van, kicsit változtattam az elkészítésen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Amerikai palacsinta Jobb napokon arra keltem, hogy hugi sütött egy csomó palacsintát, és nekem csak annyi a dolgom, hogy vastagon megöntözzem csokisziruppal.  Nagyon egyszerű reggeli, mindenféle öntettel meg lehet locsolni, vagy akár a tésztá… Tovább
  • Sajtos bundában sült csirkefalatok petrezselymes-tejfölös mártogatóval A hétvégi menüvel kapcsolatban annyi volt a kérés, hogy valami ’bundázott’ legyen. Nem több és nem kevesebb. Ehhez az óhajhoz ezt sikerült kitalálnom, mert némi agymunka után arra jutottunk, hogy bundázott és sajtos… Hozz… Tovább
  • Túrós táska Nagyon szeretem a leveles tésztás túrós péksüteményeket. De ritkán futok bele tökéletesbe. Az ugye nincs kiírva, hogy van-e benne mazsola. Jó esetben tud erre a kérdésre válaszolni az eladó, és még jobb esetben, ha azt mon… Tovább
  • Tojásos nokedli Igazi tavaszi klasszikus friss fejes salátával. Gyorsan elkészül és nagyon egyszerű. Egyetlen hátulütője van: a mosogatás. Két tuti tippet olvastam; az első: hagyjuk rászáradni, és akkor könnyen lejön a nokedli-tészta, ket… Tovább
  • Medvehagymás lepény Az alap quiche lorraine-t turbóztam egy kis medvehagymával. Nagyon finom volt, ebben mondjuk része volt az igen bőkezűen mért szalonnának. (Nem azért mert ’férfiember’ is van a háznál, hanem mert finom). Hozzávalók: 1… Tovább

1 megjegyzés:

boriska írta...

Ez nagyon finom lett, megcsináltam, köszi! :)