Nagyon szeretem a leveles tésztás túrós péksüteményeket. De ritkán futok bele tökéletesbe. Az ugye nincs kiírva, hogy van-e benne mazsola. Jó esetben tud erre a kérdésre válaszolni az eladó, és még jobb esetben, ha azt mondja, hogy nincsen benne, akkor tényleg nincsen. A leghuncutabb, amikor kicsit ledarálva kerül bele a mazsola, és kipiszkálhatatlan, észrevehetetlen. Kiköpni meg mégsem illik az egész falatot. Az élményt pedig rettenetesen elrontja. A másik része a tészta. Legyen ropogós-leveles, nem pedig kelt-tészta szerű. Ha olyat kívánok, akkor túrós buktát csinálok/csináltatok inkább. Úgyhogy az a legbiztosabb, ha magam állok neki. Mirelit leveles tésztából amúgy sem egy nagy ördöngösség.
Hozzávalók:
- 1 csomag (45 dkg) mirelit leveles tészta
- 35-40 dkg túró
- porcukor (lehetőleg vaníliás)
- kevés tejföl
- 1 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- (liszt a nyújtáshoz)
A sütőt előmelegítem 200-210 fokra (légkeverés). A túrót villával összetöröm, kevés tejfölt adok hozzá (a cukor is hígítja), megcukrozom, és belekeverek egy evőkanálnyi búzadarát (nekem ez utóbbi nem volt, és ki is folyt kicsit a töltelékből a nedvesség). A tepsit nem muszáj kivajazni, nekem jó lett volna, de a búzadarával valószínűleg megoldódik ez a probléma is. Előnyújtott lapok voltak a csomagomban, szám szerint 6 darab, mindegyiket félbevágtam, hogy négyzetet kapjak, és másfél-kétszeresükre nyújtottam őket. Minden tésztalap közepére kanalaztam a töltelékből (jó sokat), felhajtottam a sarkokat, és összenyomogattam az éleket. Tepsibe tettem, megkentem a felvert tojással, és addig sütöttem, amíg kellően megpiruljon.
12 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése