2012. december 21., péntek

Vaníliás-kardamomos keksz

A múltkori keksz-sütés másik “indulója”. Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű kinyomós keksz ennyire jó lehet. Felül kell bíráljam a nézeteimet :-)

Gyorsan elkészül, csak egy tálra és egy kanálra (vagy egy tálas mixerre), 1-2 tepsire és egy sütemény-nyomóra (mi ennek vajon az igazi neve?) van szükség.

Hozzávalók:

  • 22 dkg puha vaj
  • 1 csésze* cukor
  • 1 L-es tojás
  • 2-2,5 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • csipet só
  • 2,5 csésze liszt
  • színes cukor, dekorcukor (elvetemülteknek ételfesték)

*1 csésze = kb. 2,25 dl

A vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a tojást, a sót, a kardamomot és a vanília-kivonatot. Végül több részletben belekeverem a lisztet.
A sütemény-nyomót megtöltöm, merőlegesen ráállítom egy tepsire (se lisztezni, se vajazni, se sütőpapírozni nem kell!) és egy vagy két nyomással kitolok egy kekszet. Telenyomom keksszel a tepsit, szórok rájuk egy kis dekorációt, és előmelegített sütőben, 190 fokon 8-9 perc alatt megsütöm.

2,5 tepsinyi lesz belőle. Recept innen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Leveles tésztás „mini-pizza” Szilveszterre készítettem, de bármilyen alkalomra megfelelő. A recept szerint 20 perc az előkészítése. .. Hát nem annyi volt, pedig ketten ügyködtünk rajta. Ez ne tartson vissza senkit az elkészítésétől, aki szereti a rata… Tovább
  • Sajtos labdacsok Nagyon hasonló a sajtos rolóhoz, de az elkészítéséhez nincs szükség speciális eszközre (köröket akár kicsi pohárral is lehet szaggatni), és ezeket a sajtos labdacsokat egyszerre el lehet tüntetni, ami esetleg számíthat egy… Tovább
  • Tonhalas burgonyapogácsa paradicsomöntettel Én nem eszem halat semmilyen formában, de „egyesek” rájöttek, hogy szeretik, és az eddiginél gyakrabban ennének. Engedtem hát a nyomásnak és tonhalas burgonya-fasírtokat sütöttem. A tonhalas-burgonyás massza nagyon jól for… Tovább
  • Kókuszos-kakaós csiga Több blogon is láttam muffin tepsiben sütött élesztős csigákat, nagyon megtetszett az ötlet, mert így nem kell sütés után a szétszedegetésükkel bajlódni. A forma és a sütemények vajjal kenésétől minden darabnak ropogós szé… Tovább
  • Zöldborsós frittata A frittata egy olasz omlett-féle, amibe a tojás mellett zöldségek, sajt, hús és tészta kerül(het). Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell kavargatni, félbehajtani, megfordítani. A sütőben, lehetőleg grill alatt kell befejez… Tovább

3 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Mi sütipisztolynak hívjuk az eszközt :) Jól hangzik ez a keksz, szerintem két ünnep között megcsinálom :)

mellissina2 írta...

Boldog Új Évet!!!

Lilla írta...

neked is buék!