2013. január 23., szerda

Meggyes-gesztenyés pohárkrém

Nagyon sokáig nem ettem gesztenyepürét, mert rémes íze van. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a sok cukortól és a rumaromától lesz ehetetlen. Mert a sült gesztenyét szerettem (azzal mostanra vesztem össze, a kukac hordák miatt. Úúúúúútálom a kukacokat), és a “klasszikus” gesztenyepürének semmi köze a sült gesztenyéhez.
Úgyhogy ez a gesztenyepüré nem az a gesztenyepüré. Két feltételem van: lehetőleg organikus legyen (aka bio), és a gesztenyén kívül max 20 cukor lehet benne. Nem érdekel se a bio rum aroma (komolyan, láttam ilyet), se a hasonló vackok. Nagylány vagyok, ha azt akarom, hogy valaminek rum íze legyen, rakok bele rumot.

Igazán pontos mennyiségek nincsenek, mert több dolgot csináltam egyszerre, és nem mértem a hozzávalókat. Leginkább ötletadó a bejegyzés. A desszert egyébként nagyon jó, minden rétegnek más a textúrája, és hát mégiscsak meggy-gesztenye-tejszín… Nagyon nem lehet mellélőni.

1. réteg: meggy minimális cukorral összefőzve, amíg levet ereszt és kicsit sűrűsödni kezd (akinek ezt nincs kedve kivárni, sűrítse egy kis kukoricaliszttel). (természetesen lehűlve kerül a pohárba)

2. réteg: 25 dkg natúr (vagy enyhén cukrozott) gesztenyepüré, ha natúr egy kis (nyírfa)cukor, kb. 20 dkg mascarpone, kevés tejszínhab

3. réteg: tejszínhab

4. réteg: összetört habcsók (kell rá valami ropogós)

Az alsó két réteg előbb is összerakható, a felső kettőt tálalás előtt célszerű rárakni.

4 adag lesz belőle, a kb. hozzávalók: a meggy  20 dkg, a tejszínhab 3-4 dl tejszínből, 2-3 habcsók, 25 dkg gesztenyepüré, 20 dkg mascarpone, pár kanál (nyírfa)cukor

Kapcsolódó bejegyzések

  • Somlói galuska Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik há… Tovább
  • Spárgás-szalonnás penne Volt némi maradék spárgám és kolozsvári szalonnám (mi más…). Nem túl meglepő módon tésztaszószt ütöttem össze belőlük. Szerintem képes lennék heti hétszer tésztát enni mindenféle szószokkal. Persze durumtésztát, nincs benn… Tovább
  • Cukkinis-lilahagymás spagettiEz az egyik kedvenc húsmentes tésztám, nagyon sok zöldség van benne, ezért elég a szokásos adagnál kevesebb tésztát főzni hozzá. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik nem annyira szeretik a cukkinit, ettől a recepttől megváltoz… Tovább
  • Eton mess Angol édesség, ami az etoni kantinról kapta a nevét. Jó kis iskola lehet az, ahol ilyen desszertet szolgálnak fel. Tejszínhab, eper és habcsók, csupa remek összetevő. A habcsókhoz a múltkori receptet használtam, dobozban m… Tovább
  • Kukorica krémleves A heti krémleves-adag. Most kukoricából. Kukorica levest szoktam főzni, de az nincsen pürésítve. Most kicsit változtattam a fűszerezésen, és bevetettem a botmixert. Az eredmény igen meggyőző lett. Hozzávalók: 15 dkg k… Tovább

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon gusztusos ez az egyszerűen elkészíthető pohárkrém!
Ha nincs idő sütni, gyorsan megvan és finom!