2009. július 8., szerda

Glasszírozott sárgarépa

sargarepa2

Igazán minimális hozzávaló és idő ráfordításával hihetetlenül fel lehet dobni - az amúgy is finom – párolt sárgarépát. A glasszírozás során a zöldséget vagy húst bevonattal fényezik, zöldség esetében ez mézből vagy cukorból készült karamell, olvasztott vaj, illetve húsnál besűrített pecsenyelé. Méltatlanul elfeledett/mellőzött technológia, pedig semmilyen különleges alapanyagot vagy eszközt nem kíván, és bonyolult lépésekre vagy különösebb ügyességre sincs szükség.

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgarépa, legjobb a bébirépa
  • 4-5 dkg vaj
  • 1,5-2 teáskanál cukor
  • friss kakukkfű

A sárgarépát megtisztítom, a bébirépát nem szükséges felvágni, ha ’rendes’ répát használok, akkor 3-4 mm vastag karikákra vágom. Egy fazékban vizet forralok, beledobok egy kevés friss kakukkfüvet, és a répát 3 percig előfőzöm, majd leszűröm. Egy serpenyőbe (célszerű teflont használni) teszem a répát, a vajat és a cukrot, és gyakori keverés mellett addig pirítom, amíg a sárgarépát mindenhol egyenletes karamelles máz vonja be. Azonnal tálalom (nem szükséges megsózni vagy megborsozni, így magában tökéletes).

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Bazsalikomos gnocchi paradicsom-szósszal Egyszer csináltam eddig házi gnocchit, de az traumatikus élmény volt. Krumplit főzni, melegen hámozni, villa hátán izélgetni a kis nudlikat…. Ehh, nem nekem való. Most egy sokkal gyorsabb receptbe botlottam. Ráadásul csavar … Tovább
  • Sáfrányos karfiolleves Jelen állás szerint ez a legjobb karfiolleves. Az elismerés Gordon Ramsaynek jár, a “Vasárnapi ebéd”-ből van ugyanis a recept – amiben van pár olyan fogás, aminek nyilvánvalóan soha nem fogok nekiállni, de jó néhány “pofoneg… Tovább
  • Scone (édes zsemle teához) Nagyon régóta szemeztem ezzel a teasüteménnyel. Nem szeretem a lekvárt, de meglátva az ehhez hasonló képeket mindig megkívántam. Már csak azt nem tudom mi a fenéért vártam eddig az elkészítéssel. Nem egy nagy dolog ugyanis. … Tovább
  • Nektarinos palacsinta Ez nagyon rövid recept lesz, pontosan úgy készül a tésztája, mint az áfonyásé, csak nem 3 hanem 2 evőkanál cukor kell bele. Értelemszerűen nem kell áfonyát keverni a tésztába, hanem miután belecsurgatom a serpenyőbe a tésztá… Tovább
  • Dán leveles sütemény Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem e… Tovább

0 megjegyzés: