2013. február 13., szerda

Szezámmagos csirke

IMG_8547

Van pár “guilty pleasure”-öm (bűnös szenvedélyem), az egyik nyilvánvalóan a hamburger, a másik a tészta, a harmadik pedig újabban péntek/szombat este mindenféle panírozott  kínai dolgokat rendelni és a kanapén elfogyasztani meccs/sorozat/éneklős műsor nézés közben.
Nem mondom, hogy rendszer lesz abból, hogy magamnak csinálom ezt az ételt, de jó tudni, hogy képes vagyok rá. Mert a kaja-rendelésnek pont az a lényege, hogy nincs kedved/időd/energiád főzni. És a fél-egy óra a konyhában mosogatással megspékelve nem alternatíva rá.
Szerintem a házhoz szállított étel két mélypontja a pizza és a hamburger. Mindkettőt frissen-forrón kell enni, nem melegíthetőek. És lássuk be, botrány, amit itt pizza néven árulnak.
Visszatérve a csirkére. Nem lesz két öt perc alatt, és kell hozzá pár edény, de a lépések egyszerűek. És mivel az olajban sült bundát úgyis bevonjuk egy nedves-ragacsos mázzal, sokkal jobban melegíthető, mint egy sima rántott hús.

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé (30-40 dkg)
  • szezámmag
  • 1 csokor újhagyma, vékonyan felkarikázva
  • olaj a sütéshez

a páchoz:

  • 1 dl csirke-alaplé
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 evőkanál fehérbor (vagy gyümölcsbor)

a tésztához:

  • fél csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • hideg víz (kb. fél csésze)
  • 4 evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál olaj

a ragacsos édes-savanyú szószhoz:

  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
  • 4 evőkanál ketchup
  • só, bors

A csirkét kb. 2 cm-es kockákra vágom, összekeverem a pác hozzávalóit, beleforgatom a húst, és lefedve fél órára beteszem a hűtőbe.
A tészta hozzávalóit egy mély tálba teszem, egyszerre mindig csak kevés vizet hozzáadva simára keverem. A tészta jó sűrű kell legyen, hogy mindenhol bevonja a húst (ha túl híg lett, egy kis keményítőt lehet bele tenni – könnyebb csomómentesre elkeverni, mint a lisztet).
Olajat forrósítok, a húst kiveszem a pácból, lecsöpögtetem, belemártom a tésztába, és forró olajban megsütöm.
Közben az édes-savanyú szószhoz minden hozzávalót egy fazékba öntök, összeforralom, és megforgatom benne a megsült húsdarabokat. Megszórom szezámmaggal és a felkarikázott újhagymával, és azonnal tálalom.

2-3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gofri V.–“fitness gofri” Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem i… Tovább
  • Gofri IV.–“klasszikus gofri” Felavattuk a Tefal kütyü gofri-sütő betétjét is, már csak a szendvicses van hátra. A gép is jó, a recept is (ami egyébként egy korábbi nők Lapja konyhából van, az egyikben több oldalnyi gofri-recept van, most jött el a kísér… Tovább
  • Almás répasaláta Könnyű téli saláta, vacsorára vagy hús stb. mellé. Én nem fűszereztem, sóval és borssal sem, mert az almát, a répát és a főtt tojást is magában, só nélkül eszem, tehát a keverékükhöz sem kell (és nem is kellett….). Hozzáva… Tovább
  • Mogyorós csokoládé (aka snickers) torta Dokinál láttam ezt a Rachel Allen remekművet, és rögtön bekerült az akarom-azonnal-akarom-most kategóriába. Kicsit sok benne a technológiai a szünet, de most amíg ilyen hideg van, egy erkély birtokában ezek erősen rövidíth… Tovább
  • Túrógombóc–reloaded Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, á… Tovább

0 megjegyzés: