2013. március 7., csütörtök

Kecskesajtos-szárított gombás keksz

IMG_8587

Már megint Martha Stewart. Van egy roppant vaskos, és képekkel gyengén ellátott könyve, a “The Martha Stewart Living Cookbook: The New Classics”. Több mint 1200 recept van benne. Az nyilvánvaló, hogy nem fogom végigfőzni. Halak ugye… Meg fahéj. Meg hát 1200+… Eddig 2-nél tartok, az még 1200-zal számolva is csak 0,16%. Az az eddig kipróbáld két recept viszont be kell kerüljön a repertoárba, mert mindkettő tökéletes. Ez az első, az előételek közt szerepel. Igazi felnőtt-keksz – kecskesajt és erdei gomba. És az alakját is egész jól megtartja, jöhetnek a mindenféle kiszúrók!
Másodiknak egy zabpelyhes, csokis, mogyoróvajas kekszet sütöttem, lehet hogy megkapja az eddigi legjobb zabpelyhes keksz címet.

Hozzávalók:

  • 11 dkg vaj
  • 23 dkg lágy kecskesajt
  • 2 csésze liszt
  • 20 g szárított erdei gomba
  • bors
  • 1/4 csésze tej
  • nagyszemű só

Ha van kéznél mozsár, akkor abban finomra őrlöm a szárított gombát. Ha nincs, megmelegítem kicsit a tejet, beleszórom a gombát, fél órát állni hagyom, majd az aprítóval minél finomabbra pépesítem.
A kecskesajtot és a vajat összekeverem, beledolgozom a lisztet (és a gombát, ha por állagú), kicsit megborsozom. Végül hozzáadom a  tejet (vagy a gombás tejet, ha nincs mozsaram), összegyúrom, és kb. 3 mm vastagra nyújtom.
Kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, villával megszurkálom, megszórom sóval, és előmelegített sütőben, 170 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Jól záródó dobozban akár egy hétig is eláll.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább
  • Gnocchi sültpaprika-szósszal (vegán) Új szelek fognak fújni a blogon, az eddiginél jóval több (a majdnem semminél nem nehéz többnek lenni) vegán recept lesz. “Egyesek” – nem én, én még mindig kétpofára eszem a “mac and cheese”-t – allergiásak a tejfehérjére, ú… Tovább
  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább
  • Húsgolyós-gombás tészta Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó… Tovább

0 megjegyzés: