2013. augusztus 4., vasárnap

Svéd mandulás keksz

Szégyenletesen sokáig tartott, mire felavattam a karácsonyra kapott IKEA-s süteményes könyvemet. Botrány, tudom, de elég erősen képviselik benne magukat az olajos magok, ami csak azért baj, mert azért neki kell készülnöm, hogy egy főnek süssek valamit (nekem, jelen esetben). De találtam 10 deka mandulát a szekrényben, úgyhogy arra jutottam, inkább az egyszemélyes kekszezés, mint hogy rám avasodjon :-)
A keksz egyébként egy villámgyorsan elkészíthető alap mandulás keksz. Egyetlen észrevételem van hozzá: a cukor mennyiségén lehet csökkenteni.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 1 dl cukor (0,8 dl is elég lenne szerintem)
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 3,5 dkg mandula (blansírozva, azaz a barna héja nélkül)
  • 2,2 dl liszt
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna

A vajat, a cukrot és a juharszirupot habosra keverem, a mandulát összevágom és összekeverem a liszttel és a szódabikarbónával. A lisztes keveréket a vajashoz adom, alaposan összekeverem, és egy kb. 3 cm átmérőjű “hurkát” formázok belőle. Fóliába csomagolom, és minimum fél órára beteszem a hűtőbe. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát kicsomagolom, éles késsel  8-10 mm vastag szeletekre vágom, a  tepsibe teszem, és 6-8 perc alatt megsütöm. Rácsra teszem hűlni. Jól záródó dobozban sokáig eláll.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokis-kókuszos töltött keksz Katánál találtam ezt a receptet, sokat nem is változtattam rajta, csak a tölteléket igazítottam az itthoni alapanyagokhoz (és kicsit többet csináltam belőle, mert a nála látott mennyiség nekem nem volt elég, azt hiszem én … Tovább
  • Kétszínű gofri (laktózmentes) Ezt is a Nők Lapja Konyháből csináltam, de ez működött a múltkori epres rolóval ellentétben. Egy kicsit tömörebb volt, mint amit anyám szokott sütni, de azzal ellentétben ez laktózmentes, és a kétféle szín miatt mégiscsak … Tovább
  • Köles aszalt paradicsommal Nem tört rám (az eddiginél súlyosabb) egészség-mánia, de megláttam a drogériában a bio kölest, és arra jutottam, hogy ezt ki kell próbáljam, hátha finom is, nem csak egészséges. A föld lakosságának egyharmadának a köles a … Tovább
  • Tárkonyos gombaragu  Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van la… Tovább
  • Fehércsokoládés mascarpone krém eperrel Mostanában ilyen kanalazós desszertekben utazom, nem azért, mert „olyan meleg van, hogy én már be se kapcsolom a sütőt”, bírom a meleget, képes vagyok a legnagyobb kánikulában is sütni (és mostanában elég sokszor vagyunk n… Tovább

0 megjegyzés: