2010. május 30., vasárnap

Tárkonyos gombaragu

 

Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van laskagomba és csiperke (és szerencsére most is volt mindkettőből). Gyorsan elkészül, ráadásul a tárkonytól és a vargányától elég különleges íze van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg laskagomba
  • 18 dkg csiperke
  • 1 dkg szárított vargánya
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • 1 kis pohár bor
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • (1 kávéskanál keményítő)

A vargányát kb. egy fél órára beáztatom, az újhagymát felkarikázom, a laskagombát és a csiperkét megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, pár percig sütöm rajta az újhagymát és a zúzott fokhagymagerezdet, majd hozzáadom a kétféle friss gombát, és néha megkeverve, pár percig pirítom. Hozzáadom a bort, a tejszínt, a fűszereket, a citromlevet és a vargányát és kb. 10 percig főzöm. Ha a 10 perc leteltével nem elég sűrű a mártás (vagy sűrűbbet szeretnék), akkor egy kávéskanálnyi keményítőt elkeverek egy kevés hideg vízben, és besűrítem vele. Rizzsel vagy krokettal tálalom.

2-3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tárkonyos pulykaragu Megint belefutottam egy nem teljesen működőképest Stahl receptbe. Szerintem legalábbis igazán fölösleges az egyik hozzávaló benne. Az a fránya keményítő a hús mártásában. Én egy ideje nem használok ezekhez se lisztet se kem… Tovább
  • Spárgakrémleves csirkével Levest viszonylag ritkán szoktam spárgából készíteni, pedig finom, és egyszerű, de nem vagyok túl „leveses”, ezért általában eszembe sem jut ez az opció. Most azonban már kitaláltam a szombati főfogást, és volt még egy kis… Tovább
  • Sonkás palacsinta lepény Gyakran sütök palacsintát, de kicsit unom már a kakaós-lekváros-túrós triumvirátust, ezért többféle töltelékkel és formával próbálkozom. Ez a sajtos-sonkás nagyon egyszerű, csak egy quiche-töltelékre erősen hasonlító tojás… Tovább
  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez remek lehet!:) Sokan nem tudják, hogy a tárkony legalább olyan finom a gombához, mint a kakukkfű...:)