2010. május 29., szombat

Köles aszalt paradicsommal

koles1

Nem tört rám (az eddiginél súlyosabb) egészség-mánia, de megláttam a drogériában a bio kölest, és arra jutottam, hogy ezt ki kell próbáljam, hátha finom is, nem csak egészséges. A föld lakosságának egyharmadának a köles a legfontosabb gabona, tehát túlzás azt állítani, hogy ezt csak a pintyek eszik, embernek nem való. Állítólag roppant egészséges, és egészségvédő hatása van. Gyorsan megfő, egy dologra azonban figyelni kell, főzés előtt nagyon alaposan át kell mosni. Magában még nem próbáltam, így fokhagymával és aszalt paradicsommal jó, biztosan fogok édes változatot is csinálni, magokkal, mézzel, gyümölccsel.

Hozzávalók:

  • kb. 2 dl köles
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • olajban eltett aszalt paradicsom
  • só, bors

A kölest nagyon alaposan átmosom, és a fokhagymát apróra vágom. A vaj felét megolvasztom, pár percig sütöm rajta a fokhagymát (óvatosan, hogy ne égjen meg), majd hozzáadom a kölest, és alaposan összekeverem. Felöntöm 5-6 dl vízzel, és addig főzöm, amíg beszívja az összeset. Ezután belekeverem a maradék vajat, megsózom, pár aszalt paradicsomot 2-3 darabba vágok, és beleforgatom. Melegen és hidegen is jó.

Kb. 3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-kókusztejes csirke kölessel Szekrény- és fagyasztó ürítő étel, sok fehérjével, kölessel és nem túl sok kalóriával. :-) Hozzávalók: 20 dkg kockákra vágott csirkecomb-filé 25 dkg gomba 2 dl kókusztej 1 hagyma 1 evőkanál olaj 2 evőka… Tovább
  • Töltött sütőtök Múlt heti a recept, de semmit sem vesztett az aktualitásából, mert az igazi sütőtök-szezon csak most jön. Most vettem először hokkaido-tököt, aminek elvileg ehető a héja. És valóban, sőt nem csak ehető, hanem sütés után pon… Tovább
  • Köles aszalt paradicsommal Nem tört rám (az eddiginél súlyosabb) egészség-mánia, de megláttam a drogériában a bio kölest, és arra jutottam, hogy ezt ki kell próbáljam, hátha finom is, nem csak egészséges. A föld lakosságának egyharmadának a köles a … Tovább

0 megjegyzés: