2014. február 15., szombat

Fehérbab és gomba ragu – “Végigfőzni a Meatless-t”

Jól haladok ezzel a végigfőzős-projekttel. Heti 3-4 receptet tűztem ki, és eddig sikerült is tartani.
Persze jó lenne, ha már paradicsom-cukkini-spárga szezon lenne, akkor új “távlatok” nyílnának meg előttem. Nem mintha már a végére értem volna a téliesebb recepteknek, de akkor is… Ez igazi téli recept, sűrű “ragu” (stew) – paradicsomkonzerv, bab(konzerv) és gomba. Csiperke, az egész évben van, nem igazán köthető szezonhoz.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva 
  • 1 szál zárzeller, vékonyan felszeletelve 
  • 1 sárgarépa, felkockázva 
  • 25 dkg csiperkegomba, a kisebbek félbe, a nagyobbak négybe vágva 
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 doboz (40 dkg) egész hámozott paradicsomkonzerv, összeturmixolva 
  • 1 rozmaringág
  • 2 csésze főtt fehér bab (lehet konzerv is, a lényeg, hogy átmosva és lecsöpögtetve)
  • fél csésze víz
  • só, bors

Az olajat felhevítem, és időnként megkeverve kb. 8 perc alatt puhára párolom a hagymát, a zellert és a répát.
Hozzáadom a gombát, és magasabb hőmérsékleten addig sütöm, amíg megpuhul. Beleöntöm a bort, átkeverem, majd hozzáadom a babot, a paradicsomot, a rozmaringot, és a vizet. Felforralom, és kb. 15 percig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Kiszedem a rozmaring-ágat, sózom, borsozom. Forrón, egy kis olívaolajjal meglocsolva tálalom.

3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos babfasírt +paradicsomos rizs Folytatva a tegnap megkezdett gondolatokat, hogy milyen étkezési szokásokon és hogyan kell változtatni, jöjjön a következő “mumus”: a rizs. Ez sem bonyolult, az adagot kb. 5 dkg/főre kell csökkenteni, és a rizs lehetőleg le… Tovább
  • Sült csirkecomb hagymamártással Csak elsőre tűnik bonyolultnak: currys csirkecombok, babos rizs és citromos hagymamártás. Valójában villámgyorsan és nagyon egyszerűen elkészül. Fekete bab helyett jó a konzerv vörös vesebab is, azt a fekete száraz babbal … Tovább
  • Fetás babsaláta Hozzávalók: 40 dkg fehér babkonzerv, leszűrve 30 dkg paradicsom 20 dkg pácolt feta 1 kis lilahagyma 1-2 evőkanál citromlé a tálaláshoz pita/kenyér A hagymát apróra vágom, és 1-2 órára összekeverem a ci… Tovább
  • Sonkás babsaláta Volt még pár deka száraz bab a szekrényben, ami semmi másra nem lett volna elég, a sonka magában nem igazán fogyott, tojás és mozzarella pedig mindig van itthon. Innentől elég egyértelmű volt, hogy mi lesz az ebéd, egy egy… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább

0 megjegyzés: