2014. február 18., kedd

Málnás benyomott keksz

Egyszerű “benyomott”, málnalekvárral töltött keksz az IKEA süteményes könyvből. Nekem túl édes volt, úgyhogy csak kettőt ettem belőle, de Levi 1,5 nap alatt eltüntette a többit, neki nagyon tetszett. :-)
Az eredeti recept burgonyalisztet ír, nekem olyan nem szokott itthon lenni, van viszont burgonyakeményítő, úgyhogy azt használtam, és teljesen jó lett.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 0,75 dl cukor
  • 2 dl liszt
  • 0,5 dl keményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • pár kanál málnalekvár

A vajat habosra keverem a cukorral és a vanília-kivonattal. A lisztet összekeverem a sütőporral és a keményítővel. A lisztes keveréket több részletben a vajashoz adom, és simára keverem. A tésztából 24 golyót formázok*, és a golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (elég sok hely legyen a golyók között, mert sütés közben kilapulnak majd – két tepsire van szükség). A golyók közepébe az ujjammal mélyedést nyomok, és lekvárt kanalazok bele. Előmelegített sütőben, 200 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.

24 darab lesz belőle. 

*én megmértem mennyi az összes tészta, elosztottam 24-gyel és aztán kimértem. lenullázható mérleggel gyerekjáték, mivel negatív összeget is kiír…

Kapcsolódó bejegyzések

  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Camembert-es szendvics Nem is tudom tekinthető-e receptnek egy ennyire egyszerű szendvics, mivel azonban több helyen (honlapon, könyvben) is belefutottam, ezért azt hiszem érdemes megosztani másokkal is, mert hiába magától értetődő ez a párosítás,… Tovább
  • Szedres papucs Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles té… Tovább
  • Svéd húsgolyó Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is … Tovább
  • Crostata (Nigella-féle) A crostata egy omlós tésztából készülő gyümölcsös vagy lekváros olasz sütemény, ez a név azonban Nigella könyvében (Házi istennő, mi más) egy kevert tésztájú kuglóf-szerűséget takar. Ami egyébként finom meg minden, csak vala… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos finom lehet! De áruld el, mi lett a többi 12-vel? Mert 24 golyót formáltál, és a végén azt írod, 12 db lett belőle :)

Lilla írta...

:-) köszi kijavítottam