2014. február 22., szombat

Burgonyás-pórés galette – “Végigfőzni a Meatless-t”

A könyv galettenek hívja, de szerintem ez a röszti. Mindegy végül is. Krumpli, póré, olaj, liszt. Pár perc és kész a vacsora. Én salátával ettem, Levi kicsit komolyabban, sült nürnbergi kolbászkákkal. De egy szép nagy adag remulád mártást is el tudok képzelni a tetején.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze reszelt krumpli (nagylyukú reszelőn)
  • 1 kisebb póréhagyma, keresztben félbevágva, és vékonyan felkarikázva
  • 3 evőkanál liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 evőkanál olívaolaj

A reszelt krumplit egy nagy tál hideg vízbe teszem, és 10 percig állni hagyom. Leszűröm, és saláta-centrifugával, vagy egy tiszta konyharuhával kinyomom belőle a vizet. Összekeverem a póréhagymával, a liszttel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Közepes hőmérsékletre (nálam 6-7 a 9-ből) melegítek egy nagy tapadásmentes serpenyőt. Beleöntöm az olajat, majd belesimítom a krumplis keveréket, és egy spatulával lenyomkodom. Addig sütöm, amíg az alja megpirul (6-7 perc, ha ennyi idő nem elég, melegebbre állítom a főzőlapot), majd egy tányér segítségével megfordítom, és magasabb hőmérsékleten (8 a 9-ből), 4-5 perc alatt a másik oldalát is arany barnára sütöm.
Salátával, cikkekre vágva tálalom.

Tapas-ként 8 adag (kb. 90 kcal cikkenként), vacsorára 2 adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább

0 megjegyzés: