2014. február 5., szerda

Barna rizs tofuval – “Végigfőzni a Meatless-t”

És akkor itt is van az első tofus recept a könyvből, azt hiszem 9 lesz belőle összesen. (Azóta megcsináltam még egyet, az is jó lett). A tofu pácolása gyors (nyilván nem kell mellette állni és 20 percig nézni), a főzőzacskós rizs, gyakorlatilag “önjáró”, utána pedig nagyon gyorsan, pár perc alatt elkészül. A paprika lecserélhető más zöldségre, brokkoli, zöldbab, cukorborsó, répa vagy valamilyen káposztaféle is jó bele.

Hozzávalók:

  • 15 dkg tofu, 1,5 cm-es kockákra vágva
  • 12 dkg barnarizs megfőzve (azaz egy főzőtasaknyi)
  • 1-2 kaliforniai paprika (méretfüggő)
  • 4-5 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • (1-2 evőkanál reszelt gyömbér)*

Egy tálban összekeverem a mustárt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 evőkanál szezámolajat, 1 evőkanál napraforgóolajat, 2 evőkanál szójaszószt. Beleforgatom a tofut, és legalább 20 percig szobahőmérsékleten állni hagyom.
Az újhagymát vékonyan felkarikázom, és a zöld részét félreteszem a díszítéshez. A paprikát kb. 2x2 cm-es darabokra vágom.
Egy nagyobb serpenyőt felhevítek, és 1 evőkanál napraforgóolajon 30 másodpercig sütöm az újhagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát és a gyömbért. hozzáadom a tofut, pár perc alatt aranybarnára sütöm. Belekeverem a paprikát, a rizst, 2 evőkanál szójaszószt, és rendszeresen megkeverve addig sütöm, amíg minden átmelegszik – kb. 3 perc kell hozzá. Belekeverem a maradék 1 evőkanál szezámolajat, ha szükséges sózom, és a félretett újhagymával megszórva, azonnal tálalom.

*én a gyömbért kihagytam, mert szerintem ehetetlen

2 adag lesz belőle.

1 megjegyzés:

Lapath Katalin írta...

Elkészítettem, nagyon egyszerű volt és finom!A receptet jól lehet variálni, várom a többi meatless receptet is! :-)