2014. december 1., hétfő

Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac)

Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb?

Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy a sütőben összesütött, ropogós morzsa alá bújtatott verziót (nagyon jó az a morzsa, de + 20 perc…)

Szóval szarvasgomba. Ez most nyilván proccként hangzik, meg túlzásként, hogy egy ilyen “gagyi” ételbe (mert ez azért félkézzel összedobom comfort food péntek estére), szarvasgombát rakjon az ember, de 6 deka szarvasgombás sajt kell a kétfős adagba. Az azért nem olyan sok.

És nyilván hat rám, amikor kiírják, hogy “akció” veszek egy kisebb darab sajtot, lereszelem, és kimérve befagyasztom. Tökéletes, ha reszelt sajtra van szükség (gyorsan ki is olvad) – mac-be, enchilada tetejére…

Akkor a mac: abszolút az alaprecept, amiben a szokásos gouda/ementáli/cheddar helyett most szarvasgombás keménysajt került, és nem egy marék borsót dobtam bele a végén (mert hát kell zöldség is), hanem egy kis shiitake gombát (ha nem találtam volna a boltban, barna csiperkét raktam volna, de szerencsére volt).

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 3,5-4 dkg vaj
  • 40 ml liszt (ez kb. 3 evőkanálnyi)
  • 12 dkg kisméretű, rövid főzési idejű, üreges tészta (mini penne, szarvacska stb.)
  • 1 teáskanál olaj
  • 10 dkg gomba, felszeletelve (optimális esetben shiitake, de barna csiperke is jó)
  • 5-6 dkg szarvasgombás sajt, lereszelve

A felszeletelt gombát az olajon megpárolom (az összes nedvesség, amit kienged magából, párologjon el, és kezdjen el kicsit pirulni), majd félreteszem.

A tésztát a csomagoláson megadott időnél 2 perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem (az a fontos, hogy ne főjön tovább, aki profi, főzheti egyszerre a tésztát és a sajtszósz, de abban az esetben ugyanakkor kell elkészülniük).

A vajból, a lisztből, és a tejből besamelt főzök. Pár percig főzöm, elkeverem a sajtot, megsózom. Hozzáadom a gombát és a tésztát, és kevergetve pár percig főzöm (ha a tészta hideg volt, öt percig, ha nem, 2-3 is elég neki). Azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább
  • Kókusztejes meggyleves (glutén- és tejmentes) Nem vagyok egy nagy gyümölcsleves rajongó, nem szeretem se a fahéjat, se a szegfűszeget, se a bennük található gyümölcsök nagy részét (szilva, magozatlan meggy és cseresznye, főtt alma, szőrös őszibarack)… tudom, velem se k… Tovább
  • Almás csirkesaláta A hamburger-projekt után, most azt hiszem szendvics- és jégkrém-projekt zajlik, bár ezt így még nem fogalmaztam meg magamnak. Levinek saját bevallása szerint hatalmas élmény volt amikor Nagy-Britanniában járt, hogy a szendvi… Tovább
  • Sonkás-dinnyés szendvics Ezen azt hiszem nem nagyon van mit részletezni. Hétfőre általában olyan ebédet szoktam csinálni, ami 10-15 perc alatt elkészül, szendvics, főzelék és hasonlók. Van egy jegyzetfüzetem, mindenféle tervvel (dohányzóasztaltól … Tovább
  • Sajtos tonhal-fasírt Azért főzök is, nem csak tanulok, meg délután szunyókálok (a kettő között szoros összefüggés van), sőt időnként még újdonságokat is (ma thai csirkeleves és new york cheesecake volt). Egyik nap hét közben például Levinek ezt… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon gusztusos. Muszáj kipróbálnom :)