2010. december 10., péntek

Tojásos rakott zöldség

Még mindig Főzzünk könyvből, most egy kölcsön-könyvből főztem, reader’s digest – könnyű ételek a rohanó hétköznapokra. Hatalmas könyv, kb. mint egy enciklopédia, halas, tésztás, húsos stb. fejezetekkel, szóval klasszikus felépítést követ. elég sok dolgot bejelöltem benne, mint kipróbálandót, eddig kettőnél tartok, mindkettő nagyon finom volt, és tényleg gyorsan elkészült. A könyv elején mindenféle tippek vannak, pucolás, tárolás, mik legyenek otthon, eltarthatóság stb., és a legtöbb receptnél megad variációkat, továbbfejlesztési lehetőségeket is. Nem dolgozik nagyon extra alapanyagokkal (mondjuk a felhasznált halakról nem tudok nyilatkozni, azt a fejezetet átlapoztam, viszont pozitívum, hogy hal sem bámul az arcomba az oldalakról).

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldség (lehet mirelit keverék is), nálam ez a következőkből állt: karfiol, sárgarépa, paszternák, cukkini
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 12-15 dkg sovány reszelt sajt
  • 15 dkg kolozsvári szalonna (opcionális)
  • 2 evőkanál durvára vágott sósmogyoró

Egy fazékban vizet forralok, és ha felforrt a víz, beledobom a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát és paszternákot. Két perc főzés után a rózsákra szedett karfiolt is a főzővízbe teszem, 8 percig együtt főzöm őket, majd leszűröm. A tojásokat villával felverem, összekeverem a tejszínnel, és a sajt kétharmadával. A szalonnát csíkokra vágom, és megsütöm. A szalonnát (a zsírja nélkül), a tojásos tejszínt és a kockákra vágott cukkinit a lecsöpögtetett zöldséghez keverem, és az egészet egy tűzálló tálba teszem. A tetejére szórom a maradék sajtot és a mogyorót, és előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) kb. 15 percig sütöm.

4 fős adag. Adagonként kb. 640 kcal és 20 g szénhidrát.

3 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Nagyon jól néz ki, és jól is hangzik így leírva. Megnézem magamnak ezt a kiadványukat is.:)

GasztroRéka írta...

Ez egy gyors és jó étel! Örülök az ilyen újdonságaidnak. Mennyire evidens, de még sem jutna eszembe magamtól.
A halas fényképekről ugyanígy gondolkozom. Nem bírom mikor a fejével együtt készítik. Egyszer kaptunk ajándékba húslevest. Benne volt a tyúk feje csőröstül. Melegítettem a levest, nézem furcsán, hogy az meg mi?! Amikor realizáltam ledobtam a kanalat, felkiabáltam, és kirohantam a konyhából.

Lilla írta...

hehe mintha magamat olvasnám :-)