2011. június 14., kedd

Kókusztejes meggyleves (glutén- és tejmentes)

meggyleves4

Nem vagyok egy nagy gyümölcsleves rajongó, nem szeretem se a fahéjat, se a szegfűszeget, se a bennük található gyümölcsök nagy részét (szilva, magozatlan meggy és cseresznye, főtt alma, szőrös őszibarack)… tudom, velem se könnyű. Mondjuk a szegfűszeget Levi sem szereti, mert túl erős íze van és “csak elrontja az egészet”.

Úgyhogy megalkottam a nekünk való meggylevest. Ha már itt tartunk, a meggy a legjobb gyümölcs, bírja a fagyasztást, sütve-főzve sem undorító (plottyadt eper… áááhh… ki lehet vele kergetni a világból, meg a puha barna almával), nem rémségesen édes, és a színe is szép.

A világbajnok meggylevesben nincsenek fűszerek, hacsak a kókusztejet nem számítjuk annak. Imádom a kókusztejet, egyesek szerint “kókuszgyogyi” vagyok, de ez nem igaz, csak olyan mint a borsó meg a bacon, gyakorlatilag mindent feldob. És a pudingos/lisztes/keményítős sűrítés helyett pedig, a főzelékeknél már bevált, turmixolást használtam. Úgyhogy tej és gluténmentes is, nem csak fahéjmentes. :-)

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 liter kimagozott meggy
  • 4 dl kókusztej
  • 2-3 evőkanál nádcukor*

*nagyon jó édes meggyet vettem, és amúgy sem vagyok édesszájú, ha szükséges (kóstolás után) lehet ennél többet is tenni bele.

A meggyet, a cukrot és a kókusztejet egy nagy (2 literes) fazékba teszem, és megfőzöm. Félreteszem hűlni, kb. 1 csészényit kiszedek belőle, összeturmixolom, visszaöntöm, és ha szükséges, adok hozzá még egy kis cukrot. Jól behűtve tálalom.

5 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tojásos nokedli Igazi tavaszi klasszikus friss fejes salátával. Gyorsan elkészül és nagyon egyszerű. Egyetlen hátulütője van: a mosogatás. Két tuti tippet olvastam; az első: hagyjuk rászáradni, és akkor könnyen lejön a nokedli-tészta, ket… Tovább
  • Túrós táska Nagyon szeretem a leveles tésztás túrós péksüteményeket. De ritkán futok bele tökéletesbe. Az ugye nincs kiírva, hogy van-e benne mazsola. Jó esetben tud erre a kérdésre válaszolni az eladó, és még jobb esetben, ha azt mon… Tovább
  • Serpenyős kínai tésztás csirke Gyorsan összedobható, legtovább a hús és a zöldség felvagdosása tart. A tésztát (kínai tojásos) nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni, és kb. 5 percig állni hagyni (kóstolás! nem mindegyik ugyanolyan gyorsan puhul meg… Tovább
  • Pizzatészta Újabb pizzás hétvége. Átjöttek a fiúk sör-pizza-moto gp délutánt tartani. Vállaltam a pizza részét a dolognak. Most rendes ’háziasszony’ voltam, és én csináltam a pizzatésztát is – kölcsönkértem egy kenyérsütő gépet, hogy … Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább

0 megjegyzés: