2009. május 31., vasárnap

Serpenyős kínai tésztás csirke

serpenyos2

Gyorsan összedobható, legtovább a hús és a zöldség felvagdosása tart. A tésztát (kínai tojásos) nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni, és kb. 5 percig állni hagyni (kóstolás! nem mindegyik ugyanolyan gyorsan puhul meg, meg kell nézni a csomagolást). Az én 50 dkg-os csomagomban 8 kis hasábban volt a tészta, ebből kettőnknek két darab kellett. A variációk száma végtelen – lehet sertés nem csak csirke, zöldségből mikor mi van, és a fűszerezésben is sok a lehetőség. Én most egy nagyon alap télen-nyáron készíthető változatot csináltam, mert újhagyma és kaliforniai paprika már egész évben van. Igaz a mostaninak jobb az íze, mint a decemberinek. Nagyon jól sikerült ez a tésztás-zöldséges-húsos egytálétel, mert azt a felszólítást kaptam, hogy ilyen legyen ám még sokszor. Lesz. (A kétfős adag még belefér egy nagyobb serpenyőbe, afölött viszont már wok kell hozzá).

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg kínai tojásos tészta
  • 25-30 dkg csirkemellfilé
  • 1 csokor (csomag?) újhagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • szójaszósz
  • Worcestershire-mártás
  • méz vagy barnacukor
  • 1 evőkanál szezám- vagy földimogyoró-olaj

Vizet forralok (vízforraló tökéletes erre), és a tésztát egy hőálló tálba teszem. A húst falatnyi kockákra vágom, a hagymát felkarikázom és a paprikát csíkokra vágom. Egy jó nagy teflon serpenyőben felhevítem az olajat, átforgatom a húskockákat (legyen mindenhol megpirulva, és süljön át a belseje is). Mellédobom a hagymát, majd néhány perc múlva a paprikát. Miután a paprika is megpirult egy kicsit, hozzáadom a lecsöpögtetett tésztát, és jöhet a fűszerezés. Nem mértem a hozzávalókat, a méz kb. 1 teáskanál volt, a Worcestershire mártás kb. 1 evőkanálnyi, a szójaszósz pedig 2-3 evőkanál. Nekem nem kellett megsózni, a szószoktól pont jó lett. Chili, bors, fokhagyma opcionális. Átforgattam a tésztát, keveredjen el jól a hússal, és a fűszerekkel. Ügyesebbeknek pálcikával, többieknek villával.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgás minipite Én szezonban spárgát ennék spárgával. Nem szoktam megunni, mert eléggé felfokozott állapotba tudok kerülni attól, hogy az évnek csak egy rövid szakában elérhető, és annyi különböző ételt lehet (és szoktam is) készíteni bel… Tovább
  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Cheddar sajtba bundázott csirkemell Újabb kb. 10 perces étel (plusz 30 perc sütés), ami nem csak gyors, hanem egyszerű is, kezdők is bátran próbálják ki. Én nem csípős, magos mustárt használtam, aki „bátrabb” készítse dijonival, vagy próbálja ki valamilyen a… Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Leveles tésztába csomagolt csirkemell Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csa… Tovább

0 megjegyzés: