2011. szeptember 23., péntek

Crostata (Nigella-féle)

A crostata egy omlós tésztából készülő gyümölcsös vagy lekváros olasz sütemény, ez a név azonban Nigella könyvében (Házi istennő, mi más) egy kevert tésztájú kuglóf-szerűséget takar. Ami egyébként finom meg minden, csak valami más nevet kellett volna neki találni.

Majd a közeljövőben sütök egy “rendes” crostatát is. Az anyák úgyis folyton lekvárokkal akarnak elárasztani, bár mindketten tudják – különösen az enyém – hogy mennyire nem szeretem*. Úgyhogy néha lekváros süteményt kell sütni (nyilvánvalóan csökkentett cukortartalmú tésztával, mert a rémesen édes lekvár amúgy vállalhatatlan. Ebben a receptben is 33%-kal csökkentettem a tésztában a cukrot, és még így  is édes volt. Ami lekváros és most kívánom, az az isler, anyám féle ribizli-málna lekvárral. “Végre” itt az ősz, a lakás már csak 25 fokos, hamarosan nekiállhatok.

*van olyan gyerek, aki jobb szereti a vajas-uborkás kenyeret, mint a lekvárosat, és aki szerintem soha nem evett egy lekváros palacsintát sem (ÉN).

Hozzávalók:

  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 17-20 dkg lekvár (szeder vagy áfonya nagyon jó hozzá)

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és előveszek egy 18-20 cm-es torta formát. A vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként alaposan beledolgozom a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral és a citromhéjjal, és több részletben a tésztába dolgozom. A tésztát belekanalazom a tortaformába úgy, hogy a széleken vastagabb legyen. A közepébe pakolom a lekvárt, és kb. 35 perc alatt megsütöm. A formában hagyom kihűlni, és vanília fagylalttal vagy sodóval tálalom.

18-20 cm-es tortaformához.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jól néz ki