2011. szeptember 23., péntek

Crostata (Nigella-féle)

A crostata egy omlós tésztából készülő gyümölcsös vagy lekváros olasz sütemény, ez a név azonban Nigella könyvében (Házi istennő, mi más) egy kevert tésztájú kuglóf-szerűséget takar. Ami egyébként finom meg minden, csak valami más nevet kellett volna neki találni.

Majd a közeljövőben sütök egy “rendes” crostatát is. Az anyák úgyis folyton lekvárokkal akarnak elárasztani, bár mindketten tudják – különösen az enyém – hogy mennyire nem szeretem*. Úgyhogy néha lekváros süteményt kell sütni (nyilvánvalóan csökkentett cukortartalmú tésztával, mert a rémesen édes lekvár amúgy vállalhatatlan. Ebben a receptben is 33%-kal csökkentettem a tésztában a cukrot, és még így  is édes volt. Ami lekváros és most kívánom, az az isler, anyám féle ribizli-málna lekvárral. “Végre” itt az ősz, a lakás már csak 25 fokos, hamarosan nekiállhatok.

*van olyan gyerek, aki jobb szereti a vajas-uborkás kenyeret, mint a lekvárosat, és aki szerintem soha nem evett egy lekváros palacsintát sem (ÉN).

Hozzávalók:

  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 17-20 dkg lekvár (szeder vagy áfonya nagyon jó hozzá)

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és előveszek egy 18-20 cm-es torta formát. A vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként alaposan beledolgozom a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral és a citromhéjjal, és több részletben a tésztába dolgozom. A tésztát belekanalazom a tortaformába úgy, hogy a széleken vastagabb legyen. A közepébe pakolom a lekvárt, és kb. 35 perc alatt megsütöm. A formában hagyom kihűlni, és vanília fagylalttal vagy sodóval tálalom.

18-20 cm-es tortaformához.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jól néz ki