Két hete grilleztünk a kertben, többek között “mics” is készült. Még egy kinti hamburgersütést kéne valamikor tartani, hogy eldönthessem, ezügyben van-e lényegi különbség a faszénparázs és az elektromos grill között (nyilván van, bár úgy gondolom, hogy kicsit túlmisztifikált ez az egész kinti sütögetés).
Persze a padlizsánt kint kell sütni. Meg a kürtőskalácsot. Amúgy meg rugalmas és megengedő vagyok.
A recept Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből van.
És há, milyen retro képet sikerült lőnöm róla. :-)
Hozzávalók:
- 50 dkg kövér marhahús
- 1 fej fokhagyma
- késhegynyi szódabikarbóna
- késhegynyi bors és só
- 1 kiskanál csombor (azaz borsikafű)
A húst 2-3x ledarálom, és alaposan összegyúrom a sóval, borssal, csomborral és szódabikarbónával. A fokhagymagerezdeket összezúzom, és összekeverem 2-3 evőkanál vízzel. Átszűrve a húshoz adom, nagyon alaposan összegyúrom, és akár 2 napra a hűtőbe teszem (nyilván lefedve). Nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formázok belőle, és parázs fölött vagy (grill) serpenyőben megsütöm.
Hagyományosan magában, mustárral (és csípős paprikával) tálalják. Szerintem a káposztasaláta remekül illik mellé.
Lehet vegyes, marha-sertés-birka húsból is készíteni (és ezek tetszőleges kombinációjából). a lényeg, hogy a hús legyen egy kicsit zsíros.
1 megjegyzés:
Isteni, főleg ha parázson sül. :)
Megjegyzés küldése