2011. szeptember 7., szerda

Mititei aka mici (mics)

IMG_7669

Két hete grilleztünk a kertben, többek között “mics” is készült. Még egy kinti hamburgersütést kéne valamikor tartani, hogy eldönthessem, ezügyben van-e lényegi különbség a faszénparázs és az elektromos grill között (nyilván van, bár úgy gondolom, hogy kicsit túlmisztifikált ez az egész kinti sütögetés).

Persze a padlizsánt kint kell sütni. Meg a kürtőskalácsot. Amúgy meg rugalmas és megengedő vagyok.

A recept Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből van.

És há, milyen retro képet sikerült lőnöm róla. :-)

Hozzávalók:

  • 50 dkg kövér marhahús
  • 1 fej fokhagyma
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • késhegynyi bors és só
  • 1 kiskanál csombor (azaz borsikafű)

A húst 2-3x ledarálom, és alaposan összegyúrom a sóval, borssal, csomborral és szódabikarbónával. A fokhagymagerezdeket összezúzom, és összekeverem 2-3 evőkanál vízzel. Átszűrve a húshoz adom, nagyon alaposan összegyúrom, és akár 2 napra a hűtőbe teszem (nyilván lefedve). Nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formázok belőle, és parázs fölött vagy (grill) serpenyőben megsütöm.

Hagyományosan magában, mustárral (és csípős paprikával) tálalják. Szerintem a káposztasaláta remekül illik mellé.

Lehet vegyes, marha-sertés-birka húsból is készíteni (és ezek tetszőleges kombinációjából). a lényeg, hogy a hús legyen egy kicsit zsíros.

1 megjegyzés:

chriesi írta...

Isteni, főleg ha parázson sül. :)