2011. szeptember 4., vasárnap

Johnny-palacsinta aka johnnycake

IMG_7677

Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak. Nekem a szalonnához még mindig furcsa a cukros íz, úgyhogy a szalonnát parkoló pályára raktam, és juharszirup hiányában mézzel locsoltam meg.

Alapvetően nem vagyok egy nagy mézevő (és a gofrit is jobb szeretem az amerikai palacsintánál), de ez így egyben nagyon jó. Mindig az a bajom a kukoricaliszttel, hogy túl lassan fogy el a kilós csomag. Ez mindenképpen segíteni fog megoldani ezt a problémát. 

És reggel “félálomban” simán össze lehet ütni (amíg ihatóra hűl a tea). 

Egyébként annyit változtattam a recepten, hogy a tésztába olvasztott vaj kellene, de én nem szórakozom 1 evőkanálnyi vajak olvasztgatásával a gofrikhoz, palacsintákhoz, valamit ír valamennyi sót a tésztába, ami fölösleges, beviszek én enélkül is elég sót.

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 7,5 dkg kukoricaliszt (finomra darált)
  • 5 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dkg olaj + a sütéshez

A tejet és a tojást egy villával összekeverem (célszerűen egy kancsóban). Egy tálban pedig összekeverem a kétféle lisztet, a sütőport és a cukrot. A tojásos keveréket több részletben hozzáöntöm, és simára keverem (azt hittem, ez nehéz lesz, de nem az). Végül beledolgozom az olajat. Vékonyan kiolajozott serpenyőben, közepes lángon megsütöm a palacsintákat: evőkanálnyi kupacokat csurgatok (nekem egyszerre 3 fért el a serpenyőben), majd 1-2 perc múlva, miután kezdenek felhólyagosodni/buborékosodni, megfordítom őket, és a másik oldaluk is kap kb. 1 percet. Melegen, mézzel/juharsziruppal tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Babpürés-avokádós szendvics – “Végigfőzni a Meatless-t” Igazából “Chipotle Avocado Sandwich”. A chipotle-t (chili, füstös szószban) kihagytam. Elég nekem az a minimális csípősség, ami a babpürében van.egyébként zseniális, szendvics telepakolva zöldségekkel.Kihagyhatatlanul olcsón… Tovább
  • Melegszendvics kétféleképpen Teljesen mások a szendvics-preferenciáink, különösen ami a bele kerülő “szószokat” illeti. Levi a mustár-chutney srác, én meg a majonézes csaj. Még a hasábburgonyát is szívesebben tunkolom majonézbe, mint ketchupbe. Nyilván … Tovább
  • Német palacsinta – “Dutch baby pancake” Magyarul német, angolul dutch (holland)? Hogy is van ez… így :-)Pennsylvania-i holland = német, meg egy kis félrefordítás, meg amúgy is lehet, hogy egy kislány találta ki a nevet.A lényeg: egy kis turmixolás, 20 perc a sütőb… Tovább
  • Áfonyás palacsinta Még mindig amerika háziasszonya, Martha Stewart és az ő “American food”-ja. Gyorsan megvan, nagyon finom lédús az áfonyától, és még nekünk is sikerült munka előtt, hétköznap megcsinálni. Pedig általában csak pirítós és sajt… Tovább
  • Tofu-rántotta – “Végigfőzni a Meatless-t” A múltkori tofus ételhez csak fél csomag kellett, úgyhogy másnap reggel ezt reggeliztük. “Rántotta” tofuból. Némi zöldfélével. Amúgy elég vicces, tényleg egész rántotta-szerű. Persze ebbe is kellett volna egy kanál reszelt g… Tovább

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

A só nagyon fontos, nem szabadna csökkenteni. Ez hamis info. (Állatgyógyászatból tudjuk)

Lilla írta...

nem is szeretem igazából

Bori írta...

Egyébként mi folyamatosan szoktatjuk az ismerősökt/barátokat az amerikai pal. + bacon + juharszirup hármasra, mert nagyon jóóóó :-) Eddig még mindenkinek ízlett :-)