2011. szeptember 19., hétfő

Lazac póréhagymával

IMG_7727

Francia szakácskönyv + fagyasztóürítés + halevő férj + nem tudom ma mikor mit és hol ebédelek = lazac póréhagymával.

Borzasztó sok jég van már a fagyasztóban*, úgyhogy megpróbálunk mindent kienni belőle, bár attól félek a számlálatlan mennyiségű tojásfehérje fog némi gondot okozni. Nem ehetek annyi habcsókot/pavlovát és nem panírozhatok annyit, mint kéne ehhez a projekthez. A 2 szelet lazaccal könnyebb dolgom van, nem kell Levitől kétszer kérdezni, hogy “kérsz ebédre lazacot?”, hát persze, hogy kér. Szeretek halat készíteni, mert nagyon gyorsan megvan (bár ugye mint tudjuk nem egyedül készítem, mert én nem nyúlok hozzá a halhoz, de nem a segítségtől gyors) és mellélőni sem sikerült még soha vele (az pedig ha szálkás, a hal hibája, nem az enyém).

*a pedantérián kívül ettől a lépéstől némi áramfogyasztás-csökkenést is várok.

Hozzávalók:

  • 1 szelet lazac (12-15 dkg) (ha mirelit, felolvasztva, papírtörlővel megtörölve)
  • 3 citromkarika
  • 1 kis póréhagyma
  • 1 + 1 teáskanál olívaolaj
  • friss petrezselyem, menta, tárkony (nekem csak petrezselyem és tárkony volt itthon)
  • só, bors
  • 1 evőkanál (sűrű) tejszín

A póréhagymát hosszában félbevágom, és vékonyan felkarikázom. Egy fazékban felmelegítek 1 teáskanál olívaolajat, rádobom a hagymát, átforgatom, majd kis lángon, fedő alatt 8 percig párolom (nem szabad megbarnuljon, ha nagyon muszáj, pár csepp vizet lehet aláönteni). Sózom, borsozom, és friss fűszerekkel ízesítem. A sütőt 220 fokra előmelegítem, és letépek egy darab alufóliát (kicsit legyen nagyobb mint a négyzet, amit meghatároz a tekercsméret). Az alufólia közepét megkenem a maradék olajjal, rárakom a citromszeleteket, majd arra a megtörölgetett halat. Rákanalazom a póréhagymát (illetve ha az túl sok, akkor egy részét), meglocsolom egy evőkanál tejszínnel, és szorosan összecsomagolom. A csomagot tepsibe teszem, és 12 perc alatt omlósra sütöm. Burgonyával, a hal alatt képződő citromos-tejszínes mártással és ha van, a maradék póréhagymával tálalom.

1 fős adag.

És tovább tartott megírni ezt a bejegyzést, mint tegnap elkészíteni ezt az ételt.

3 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Tetszik a végén a megjegyzés, hogy tovább tartott a bejegyzés, mint az étel elkészítése.... :)

Bianka írta...

ISTENI

Lilla írta...

állítólag nagyon-nagyon finom volt :-)