2012. június 16., szombat

Banánfagylalt (tej- és gluténmentes, vegán)

fagyi3

Már jó régen szembejött velem ez a recept, az abszolút hihetetlen 1 hozzávalós banánfagylalt, most a GoodFood volt az utolsó lökés, hogy na most már tényleg megcsinálom.

Mivel csak banán van benne, mindenki eheti a banán-allergiásokat leszámítva (van egyáltalán banán-allergia?).

Eddig kétszer futottam neki, jöjjenek a tapasztalatok:

  • keményre kell fagyasztani, ha csak félig van megfagyva a banán, igaz, hogy könnyebb turmixolni, de nyúlósabb lesz az állaga és megbarnul kicsit, tehát, amit az újság írt, hogy 1 óra fagyasztás, az kevés
  • a banán héja és belseje közti “szálakat” el kell távolítani.
  • ha turmixolás közben felolvad kicsit, vissza lehet tenni a kész fagylaltot, hogy visszafagyjon kicsit.
  • azt még nem próbáltam, hogy több adagot csinálok egyszerre, és a maradékot már krémesítve tárolom a fagyasztóban még pár napig, de hamarosan erről is be tudok majd számolni.
  • elvileg lehet ízesíteni is mindenfélével - ez is még várat magára.
  • fejenként 1-1,5 banán az adag, kettő már túl sok.

És akkor az elkészítés:

  • fejenként 1 (1,5) banánt, meghámozok, leszedem a hosszú oldalsó “szálakat”, és néhány darabba töröm.
  • a banánt beteszem egy dobozba, vagy zacskóba, és berakom a fagyasztóba.
  • ha a banán teljesen keményre fagyott (fél nap?, nekem másfél hétig bent volt :-)), kiszedem, és aprítóval vagy turmixszal simára keverem
  • nekem eddig az vált be legjobban, hogy először a jégvágó pengével megyek neki, és ha már csak borsó méretű darabokból áll, akkor váltok át a sima aprító pengére, és addig keverem, amíg elérem a fagylalt állagot.
  • ha nem elég kemény az aprítás végén, akkor egy kis időre visszateszem a fagyasztóba, majd kanállal adagolom (simán “gombócolható”)
  • magában is jó, de egy kis karamellszósz csodát tesz vele

Kapcsolódó bejegyzések

  • Joghurtos csokoládéfagylalt Rákaptam a házi fagylalt készítésre, ami mindig úgy indul, hogy előveszek egy nagy doboz 0%-os joghurtot, aztán hol-ez-hol-az kerül bele. Nagyon sok fagyi fogy nálunk, és nem akarok még gömbölyűbb lenni, ezért nem tejszíne… Tovább
  • Joghurtos túrófagylalt meggyöntettel Utolért a végzet. Nekiálltam a fagyigép nélküli fagylaltgyártásnak. Az egy dolog, hogy ahogy öregszem (ez mondjuk 26 évesen elég jól hangzik) leszek én is egyre jobban egészség-bolond (mondjuk szerencsére nem a nagy magyar… Tovább
  • Nektarinos-joghurtos pohárkrém A barackok közül a nektarin az egyetlen, amit szeretek, ebben persze nagy szerepe van a többinél vékonyabb, szőrtelen héjnak. mindig vannak kattanásaim, most azt hiszem a tejföl-joghurt-túró-mascarpone vonal. Még joghurt f… Tovább
  • “Zserbó”-nápolyi Nem vagyok egy nagy ostyalap felhasználó, eddig összesen egyszer vettem, és már akkor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha zserbó-szerűen készíteném el, lekvárral, dióval (mogyoróval) és csokoládéval a tetején. Most jött el a… Tovább
  • Kókuszos ricottakrém Volt egy fél doboz ricottám és némi bontott kekszem (és állandó igény van az esti desszertre), amikből a múltkori, nagyon jól sikerült kókuszos ricottatortából kiindulva összehoztam egy kis adag pohárkrémet. És igen, még m… Tovább

2 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Na, most már nekem is ki kéne próbálnom :) Egyébként én kiskoromban allergiás voltam a banánra, mármint a benne lévő kicsi fekete magokra :)

Lilla írta...

én nem is tudtam hogy van benne mag!