2012. november 19., hétfő

Tészta sütőtökös-csirkés mártással

Elsőre jó ötletnek tűnt a szószba a sovány (cukrozatlan) sűrített tej, de aztán sikerült úgy odaégetnem az alját, hogy fém dörzsit kellett vennem. Sosem volt még szükségem fém dörzsire. Úgyhogy, bár kicsit több zsír van benne, de a 10%-os főzőtejszín szerintem nyerőbb választás.

A sütőtök-kockák elősütésének nem tudom mi értelme volt a receptben, nekem így is szétestek, amikor belekevertem őket a szószba, szerintem idő (és energia!)- takarékosságból akár ki is lehet hagyni azt a lépés, a csirke után mehetnek a serpenyőbe, és addig kell főzni a tejszínnel, amíg megpuhulnak. Ha szükséges egy kis vízzel lehet hígítani a szósz.

Hozzávalók:

  • 30 dkg kockákra vágott sütőtök
  • 25 dkg falatnyi kockákra vágott csirkemell-filé
  • 1 hagyma
  • 3-4 közepes paradicsom
  • 3 dl sovány tejszín
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék zöld olajbogyó, felszeletelve
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 15 dkg tészta (penne, rigatoni stb)
  • a tálaláshoz reszelt parmezán

A sütőtököt forró (200 fokos sütőben) sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig sütöm. A paradicsomot kimagozom és felkockázom, a hagymát apróra vágom és a tejszínben elkeverem a kukoricalisztet.
Miközben megfőzöm a tésztát, elkészítem a mártást.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat, átforgatom benne a csirkét és a hagymát, és miután a hús mindenhol kifehéredett, hozzáadom a zúzott fokhagymát. Felöntöm a tejszínnel, pár percig főzöm, belekeverem a paradicsomot és a sütőtököt, és egyet forralok rajta. Ha szükséges sóval, borssal ízesítem, és belekeverem az olajbogyót. Összekeverem a frissen főtt tésztával, és parmezánnal megszórva azonnal tálalom.

3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Cheddar sajtba bundázott csirkemell Újabb kb. 10 perces étel (plusz 30 perc sütés), ami nem csak gyors, hanem egyszerű is, kezdők is bátran próbálják ki. Én nem csípős, magos mustárt használtam, aki „bátrabb” készítse dijonival, vagy próbálja ki valamilyen a… Tovább
  • Leveles tésztába csomagolt csirkemell Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csa… Tovább
  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább

0 megjegyzés: