2012. november 13., kedd

Diós pite

Pontosabban ‘washington walnut pie’ Martha Stewarttól. Ezen most a szokásosnál többet változtattam, mert lényegesen csökkentenem kellett a cukor mennyiségét (a felére), és a kukorica szirup helyett alternatívát kellett keresni. Szerencsére azért ez a keresés nem tartott túl sokáig. Simán lehet helyette mézet vagy juharszirupot használni. Én ez utóbbit választottam, mert a refluxszal terhelt gyomrom azt bírja a mézet pedig nem.

Mivel egyedül ettem, és nem vagyok az a fajta, aki egy ültő helyében egy egész tepsi süteményt bevág, pár szeletet befagyasztottam, és tökéletesen bírja a fagyasztást. Érdemes nagyobb bulikra egyszer használatos alumínium “tepsiben” megsütni, és befagyasztani.

Lehet még az élvezeteket fokozni egy kis tejszínhabbal…

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 tojássárgája
  • kevés hideg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 9 dkg vaj
  • 1 csésze* liszt

a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • fél csésze barnacukor
  • fél csésze juharszirup (vagy méz)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1,25 csésze durvára vágott dió

*1 csésze = 2,25 dl

A hozzávalókból omlós tésztát készítek (a víz kivételével mindet beteszek a késes robotgépbe, morzsásra keverem, majd hozzáadok kevés hideg vizet, és pár másodperc alatt készre keverem), fóliába csomagolom és minimum egy órára beteszem a hűtőbe.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és kibélelek vele egy 20 cm-es piteformát**. A töltelék hozzávalóit összekeverem, a tésztára öntöm, és előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 1 óra alatt megsütöm – akkor jó, ha a töltelék megszilárdult és a tészta széle megpirult kicsit.
Rácsra teszem, és megvárom, amíg teljesen kihűl.

1 darab kb. 20 cm-es pite lesz belőle.

**nekem a tésztából annyi maradt, amiből 4 kört kiszúrva egy muffintepsiben sütöttem még 4 lekváros kosárkát. A tésztával kibéleltem 4 lyukat, belekanalaztam 1-1 kanál fahéjas almalekvárt és kb. 30 perc alatt megsütöttem.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Joghurtos vaníliakrém Volt egy relatíve sikertelen tortasütésem, melynek eredményeként a kész tortán kívül lett egy 26 cm-es, kókuszos kevert tésztájú tortalapom, ami elég lassan fogyott. Ki kellett hozzá találni valamit, mert én nem vagyok az … Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább

1 megjegyzés:

Bori írta...

Ja, a Martha Stewartos recepteknél én is mindig csökkentem a cukrot. Félelmetes, hogy mennyit ír elő, és mennyire jó még a kevesebbel is :-)