2012. november 30., péntek

Húsgolyóval rakott karfiol


Fogyókúrázom. A cél leadni 10 kilót, amiből eddig 2 van meg. Szóval még nyolcat. Az édesség-megvonás nem igazán probléma (még), ha édesre vágyom, csinálok egy nesquicket vagy egy caramellás latte macchiatot a Dolce Gusto géppel, mindkettő 69 kcal. Vagy bekanalazok egy kis meggyet görög joghurttal, vagy eritritollal édesített túróval. (eritritol, cukorpótló, mint a nyírfacukor, de 0 a glikémiás indexe, és rettentő kevés kalória van benne, pl a Xukor Zero az eritritol egy márkaneve)
Sokkal jobban zavar a tészta, rizottó és hamburger-megvonás (bár kis mennyiségben, és kicsit megváltoztatott formában ezek hamarosan visszatérnek az étrendembe). És mivel alapból nem eszem túl sok húst, most viszont a korábbinál sokkal több fehérjét fogyasztok, elég hamar megunom a grillezett hús + saláta párost. Na ilyenkor kerül elő a sovány darált marhahús. Húsgolyó, fasírt, hamburgerhús (jelen esetben korpás szemlében), bolognai ragú (teljeskiőrlésű durumtésztához)…
Most húsgolyó karfiolhoz, de hamarosan felteszek egy fasírt-receptet is.
Hozzávalók:
  • 30-40 dkg karfiol, kis rózsákra szedve
  • 25 dkg sovány darált marhahús
  • 1-2 marék zabpehely
  • só, bors, szerecsendió
  • snidling
  • kevés olaj
  • besamel 2 dl tejből
  • sovány reszelt sajt
A húst fűszerezem (só, bors, snidling), és 1-2 maroknyi zabpehellyel alaposan összegyúrom. Kis golyókat formázok belőle, és kevés olajon megsütöm. A karfiolt lobogó forró vízben 6-8 percig főzöm. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés, vagy grill). A forró besamelbe egy kis sajtot, snidlinget és szerecsendiót keverek.
Előveszek egy nagyobb, vagy két kisebb tűzálló tálat. Az aljára rakom a leszűrt karfiolt, ráteszem – és kicsit elkeverem – a húsgolyókat. Leöntöm a besamellel, megszórom egy kis reszelt sajttal, és addig sütöm, amíg a sajt megpirul.
2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • BBQ csirkenyárs cukkinivel “Panelgrill” ahogy én hívom, bár nem panelben lakunk, hanem új hőszigetelt, csilivili téglaházban. De a kis ablaktalan konyhában készült, villanyfőzőlapon, grillserpenyőben :-) De ez nekem nem akadály a saslik és hamburgers… Tovább
  • Pesto-s csirkecomb pirítóssal Nem igazán adja vissza jól a kép, hogy ez milyen finom fogás annak ellenére, hogy meglehetősen gyorsan és egyszerűen elkészül. Pláne, ha valaki olyan kényelmes, mint én és kicsontozott, bőr nélküli csirkecombot és üveges pe… Tovább
  • Tejben-vajban főtt csirkecomb Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom… Tovább
  • Svéd húsgolyó Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is … Tovább
  • Paradicsomos-rukkolás hamburger Ez végső soron a mozzarellás-bazsalikomos hamburger továbbfejlesztett, még olaszosabb irányba tolt változata. Már ha lehet a hamburger és az olasz szavakat egy mondatban használni. Bár végülis miért ne lehetne. Nem vagyok g… Tovább

0 megjegyzés: