2013. március 25., hétfő

Rugelach

IMG_8620

Folytattunk a lányokkal némi eszmecserét rugelach ügyben, és mivel többeknek szétfolyt, egy extra lépést iktattam be, hogy ne járjak így (sikerült szépen formázott rugelach-ot sütni, szóval hurrá). És persze átnéztem több receptet. Volt olyan (például ez, amit használtam), ahol a vaj és krémsajt szobahőmérsékletű, összekavarjuk a hozzávalókat, majd behűtjük. Volt olyan, ahol a vaj és a krémsajt hideg, és mindkettő kockákra van vágva (! ez azért feltételezi, hogy a krémsajt legalább hidegen kockázható, nem egy lágy kenőcs).
A rugelach közép-európai zsidó sütemény, kis, keksz-szerű kifli, valami édessel (dió, cukor, lekvár, csokoládé és ezek kombinációja) megtöltve.

És a vajas tésztánál csak egy valami jobb.
A vajas-krémsajtos.

Hozzávalók:

  • 11 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 11 dkg krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csésze liszt (kb. 2,25 dl)
  • csipet só
  • 1 tojás (elég a dupla adaghoz is)
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • kevés nagyszemű kristálycukor a szóráshoz

A vajat habosra keverem, majd belekeverem a krémsajtot. A cukrot, a sót és a lisztet összekeverem, és beledolgozom a vajas keverékbe. Fóliába csomagolom és minimum 2 órára beteszem a hűtőbe (hűtőben 2 napig, fagyasztóban 3 hónapig áll el a tészta).

A tésztából lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok, és a csokoládét lereszelem. A tojást felverem egy kanál vízzel, és megkenem vele a tésztát – a szélén és a közepén maradjon ki 1-1 cm. Megszórom a csokoládéval, és éles késsel vagy derelyevágóval 16 cikkre vágom. Kívülről befelé feltekerem a körcikkeket, és a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Megkenem a maradék tojással, megszórom cukorral és legalább fél órára hideg helyre teszem.

Előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.

16 darab lesz belőle. Martha Stewart egyik receptjét variáltam kicsit.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez az "extra lépés" a hűtés? Móni

Lilla írta...

a formázás és a sütés közti, az az általam olvasott receptekben nem szerepelt.

Névtelen írta...

Aha! Köszi, ügyesen megoldottad :) Móni