2013. március 25., hétfő

Rugelach

IMG_8620

Folytattunk a lányokkal némi eszmecserét rugelach ügyben, és mivel többeknek szétfolyt, egy extra lépést iktattam be, hogy ne járjak így (sikerült szépen formázott rugelach-ot sütni, szóval hurrá). És persze átnéztem több receptet. Volt olyan (például ez, amit használtam), ahol a vaj és krémsajt szobahőmérsékletű, összekavarjuk a hozzávalókat, majd behűtjük. Volt olyan, ahol a vaj és a krémsajt hideg, és mindkettő kockákra van vágva (! ez azért feltételezi, hogy a krémsajt legalább hidegen kockázható, nem egy lágy kenőcs).
A rugelach közép-európai zsidó sütemény, kis, keksz-szerű kifli, valami édessel (dió, cukor, lekvár, csokoládé és ezek kombinációja) megtöltve.

És a vajas tésztánál csak egy valami jobb.
A vajas-krémsajtos.

Hozzávalók:

  • 11 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 11 dkg krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csésze liszt (kb. 2,25 dl)
  • csipet só
  • 1 tojás (elég a dupla adaghoz is)
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • kevés nagyszemű kristálycukor a szóráshoz

A vajat habosra keverem, majd belekeverem a krémsajtot. A cukrot, a sót és a lisztet összekeverem, és beledolgozom a vajas keverékbe. Fóliába csomagolom és minimum 2 órára beteszem a hűtőbe (hűtőben 2 napig, fagyasztóban 3 hónapig áll el a tészta).

A tésztából lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok, és a csokoládét lereszelem. A tojást felverem egy kanál vízzel, és megkenem vele a tésztát – a szélén és a közepén maradjon ki 1-1 cm. Megszórom a csokoládéval, és éles késsel vagy derelyevágóval 16 cikkre vágom. Kívülről befelé feltekerem a körcikkeket, és a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Megkenem a maradék tojással, megszórom cukorral és legalább fél órára hideg helyre teszem.

Előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.

16 darab lesz belőle. Martha Stewart egyik receptjét variáltam kicsit.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyoróvajas-karamellás muffin Aki szereti a földimogyorót és a karamellt, ezt a muffint is szeretni fogja. A karamelldarabkák sütés közben megolvadnak, és átitatják a tésztát. Elég apróra kell vágni a tejkaramellát – ez mondjuk nem nehéz, mert ahogy be… Tovább
  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább
  • Csirkés quiche Nagyon jól eltaláltam most a gombát: a csirke után, a maradék zsiradékon, nagy lángon pirítottam, és piros ropogós réteg képződött rajta, nem esett össze rögtön, és kezdte el kiadni magából az összes vizet. Ki fogom próbál… Tovább
  • Mandulás-kávés szelet A női lapozón az egyik rendszeres olvasóm/kommentelőm, ’zizi’ kért gluténmentes, gyorsan elkészíthető sütemény receptet. Bevallom a glutén-diétában nem vagyok otthon, rákerestem, hogy mit kell ignorálni: búzát zabot, rozst… Tovább
  • Mogyoróvajas keksz Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és… Tovább

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez az "extra lépés" a hűtés? Móni

Lilla írta...

a formázás és a sütés közti, az az általam olvasott receptekben nem szerepelt.

Névtelen írta...

Aha! Köszi, ügyesen megoldottad :) Móni