2017. február 28., kedd

Mandulás bableves

IMG_20170225_192421_226

Engem is elkapott a KonMari “őrület”, egy laza sok sétálással és hajtogatással tűzdelt szombati napon átválogattam az összes ruhámat, kiszelektáltam azokat amik nem okoznak örömet, a maradékot meg szépen összehajtogatva visszaraktam a szekrénybe. Attól persze még nagyon messze vagyok, hogy az egész lakást, az összes cuccunkat átnézzem, de a saját ruháim és táskáim megvannak.

Emellé pedig rendes ételeket kellett enni, hogy bírjam a strapát. Ebédre mac & cheese-t, vacsorára pedig ezt a levest. :-) Váratlanul fárasztó volt a ruháim átnézése, de a végeredményért megérte, nagyon szépen rendben van minden. Már csak meg kell tartani ezt a rendet.

Martha Stewart One pot könyvéből van a recept, amit az itthoni hozzávalókhoz alakítottam.

Hozzávalók

  • 1 kis lilahagyma, apróra felkockázva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 marék mandula, összevágva
  • 1 doboz vörös vesebab konzerv, átöblítve és leszűrve
  • 2 dl csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1-2 csipet őrölt római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj

a tálaláshoz:

  • friss petrezselyem
  • görög joghurt vagy tejföl
  • avokádó

Egy fazékban felhevítem az olívaolajat. A lilahagymából kb. egy evőkanálnyit félreteszek a  tálaláshoz, és a többit az olajhoz adom. Pár perc alatt üvegesre sütöm, majd hozzáadom a  zúzott fokhagymát és a római köményt. Egy percig együtt sütöm, majd felöntöm a levessel, és beleszórom a babot.

10 percig főzöm. A mandulából is félreteszek egy kicsit a tálaláshoz, a többit beleszórom a levesbe, lehúzom a tűzhelyről és botmixerrel kicsit összeturmixolom. Nem kell simára turmixolni, akkor jó, ha kicsit darabos marad. Megkóstolom, és ha szükséges sózom.

Elosztom két tányérba és a félretett lilahagymával és mandulával, görög joghurttal és összetépkedett friss petrezselyemmel tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fetás bab-krém Villámgyors mártogatnivaló – tortillachipshez, zöldségekhez – vagy ahogy én ettem, ropogós svéd “kenyérre” kenve. Csak pár hozzávaló, és egy aprító kell hozzá.Ha túl sűrű, egy kis joghurttal lehet hígítani.Amúgy az ehavi Goo… Tovább
  • Fattoush fetával – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb elmondhatatlanul sok munkával járó recept… Eltartott vagy 5-6 percig. Ha valaki lassabban pucol hagymát és darabol, lehet hogy 10 percre lesz szüksége. Durva, mi? Hozzávalók: 1 vörös vesebab konzerv, átöblítve és lesz… Tovább
  • Vega chilis bab – “Végigfőzni a Meatless-t” Kapóra jött, hogy kaptam a Zöldségkosárban egy zacskó szárazbabot. Megfőztem az egészet, egy része klasszikus bablevesként, egy része pedig így, vegetáriánus chiliként végezte.Itt ez a könyv, benne 170+ jobbnál-jobb húsmente… Tovább
  • Quinoa saláta Egészséges, gyorsan megvan, jól szállítható, igazi jolly joker hétköznapra. :-)A recept inkább ötletadó, nem mértem a hozzávalókat. Azt hiszem a quinoa 10 deka volt, és 2,5-3 adag lett végül az egész. Mi került bele: quinoa… Tovább
  • Fehérbab és gomba ragu – “Végigfőzni a Meatless-t” Jól haladok ezzel a végigfőzős-projekttel. Heti 3-4 receptet tűztem ki, és eddig sikerült is tartani.Persze jó lenne, ha már paradicsom-cukkini-spárga szezon lenne, akkor új “távlatok” nyílnának meg előttem. Nem mintha már a… Tovább

0 megjegyzés: