2010. július 23., péntek

Rizottóval töltött cukkini

Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetjük mellé. (Ráadásul ott a szokásos problémám, a kismillió edény és munkafolyamat). Változtatni kellett hát a dolgokon, és új irányba terelni a műfajt.

Hús, rizs sajt, zöldség – miben vannak ezek együtt, hát a rizottóban, és direkt sokat csinálok a töltelékből (hiszen a kivájt daraboktól eleve megtelne a cukkini-csónak, hígítani kell és a fölösleget elfogyasztani), egy részét megesszük rögtön, vacsorára rizottóként, a maradékkal megtöltöm a mélyedéseket, sütöm kicsit, és készen van a másnapi ebéd. Nos az elgondolás tökéletesen működött.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini (nem mértem mekkora volt)
  • 1 hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • reszelt sajt
  • zöldségalaplé
  • 1 pohár bor
  • fél doboz kukoricakonzerv
  • só, bors

A cukkinit hosszában és keresztben is félbevágom, és karalábévájóval “csónakot” csinálok belőle. A kivájt darabokat késsel félbe-harmadba vágom, a hagymát és a szalonnát felkockázom. A hagymát és a szalonnát egy fazékba/serpenyőbe teszem, és pár percig rendszeresen megkavarva sütöm. Hozzáadom a rizst, átforgatom, felöntöm a borral, majd belekeverem a cukkini darabokat, és folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom hozzá a forró zöldség-alaplevet. Miután a rizs kellően puha, lehúzom a tűzhelyről, ha szükséges, sózom, borsozom, belekeverem a lecsöpögtetett kukoricát, némi reszelt sajtot (egy kevés maradjon a tetejére), és lefedve pár percig állni hagyom. Megtöltöm a rizottóval a kivájt cukkinikat, szórok a tetejükre egy kis reszelt sajtot, és forró (200 fok, légkeverés) addig sütöm, amíg a sajt megpirul. a maradék rizottót frissen megeszem.

2 + 2 fős adag (2 adag rizottó és 2 adag töltött cukkini)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Camembert-es szendvics Nem is tudom tekinthető-e receptnek egy ennyire egyszerű szendvics, mivel azonban több helyen (honlapon, könyvben) is belefutottam, ezért azt hiszem érdemes megosztani másokkal is, mert hiába magától értetődő ez a párosítás,… Tovább
  • Panini Nem gasztro-témájú minden karácsonyi ajándékom (ajándékunk), de azért sok olyan van, amit bemutathatok itt a blogon. :-). Majd írok az új társasjátékról, meg előbb-utóbb kipróbálok valamit Nigella házi-istennős receptjei köz… Tovább
  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább
  • Sonkás-sajtos szendvicsNem biztos, hogy ez tekinthető receptnek, de az “eredetijét” martha stewartnál láttam, szóval más is “kinevezte” már annak. Nem szoktunk szendvicset enni, kenyeret szinte soha, maximum a sparból kiflit, azt is padlizsánkrémme… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hmmmm.... de guszta! :) És az a kis kikandikáló szalonna darabka... vittem a receptet! :))
Szép az új blogruhád! :)

Bori írta...

;-) Üdv a rózsaszín bloghátteresek körében!!! :-D Szép!

Lilla írta...

:-) köszi lányok