2010. december 11., szombat

Isler–‘nut free’


Szóval olajos-mag mentes isler. Ami persze nyilvánvalóan csalás, de sikerült igazán hozzám illő társat találni. Még allergia-szempontból is. Nálunk ugyanis MINDENKI asztmás és/vagy allergiás és/vagy ekcémás. Még a kutya is. Ezért ritkán kap csak csirkét, mert attól rosszabbodnak a kiütései, ez elég vicces azért (különösen a 101 kiskutya vonatkozó részének ismeretében, hogy a kutya olyan mint a gazdája), és sikerült egy nem csupa-allergia család egyetlen asztmás-allergiás sarját kifognom. Szóval allergia, van nálunk minden, klasszikus felnőtt, stresszre előjövő ekcéma (amikor bereped a külső szemzug bőre, na az baromira tud fájni), pollenallergia, nálam nem tudjuk hogy mitől, de egész éves orrfolyás (én tudom mitől, a génektől, ilyen az egész családom), lehet, hogy gyógyszerallergia (februárban kiderül), és amiről a blog szól: ételallergia. Nálam felejtős a savanyú káposzta & co., és időnként viszketek a paradicsomtól, és nagyon kis mértékben tudom csak tolerálni az élesztőt, Levi pedig kicsit jobban bírja az élesztőt, és allergiás minden olajos magra a máktól a kókuszig. Kicsit sunnyogós a drága, mert a diót bevallja évek óta, ott pár molekula elég a hatáshoz, kerüli is, de a többit csak mostanság kezdte mondogatni, hogy a kókusz is rossz kicsit, meg a mák is meg minden. Remek.
Ja és ha összejövünk hugival, akkor már a laktózt is kerülni kell. :-)
Szóval isler, mandula/dió helyett mandula-aromával. Nagyon finom egyébként, akár rögtön el lehet kezdeni pusztítani, jól kezelhető a tészta, ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 g mandulaaroma (nem zöld és nem keserű, a dr oetkernek van ilyenje kis palackban, régen ampulla volt)
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
az összeállításhoz:
  • lekvár (nálam ribizli-málna)
  • 10-15 dkg étcsokoládé
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, és fóliába csomagolva kb. 30 perce beteszem a hűtőbe. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtom, kis köröket szúrok ki belőle, és 10-12 perc alatt megsütöm őket. Miután kihűltek, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztok, és a tetejüket bekenem olvasztott csokoládéval.

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Jól hangzik! Nekem sem ártana egy allergia vizsgálat.

Lilla írta...

háziorvos ad egy beutalót az allergológiára, ami azt hiszem mindig időpont kérős. gyógyszerallergia vizsgálat meg a mária utcai bőrklinikán van, az is beutalós persze (oda is a háziorvos ad).
a kajaallergiát meg azt hiszem nem annyira vizsgálják, csak tapasztalati úton megy, ha valami után viszket/hólyagos lesz a szád akkor arra allergiás vagy és kész.
ja és van hátra ragasztgatós fém stb vizsgálat is, azt nekem sok évvel ezelőtt a bőrgyógyászaton csinálták.
ennyi :-)