2011. augusztus 2., kedd

Zöldfűszeres pulykaburger

A legújabb/legutóbbi darab a hamburgereim sorában. :-) A remulád-mártást igen nagy volumenű fejlesztésként értékelem, nagyon jó, sokkal jobb, mint belenyomni egy kis majonézt/mustárt/ketchupöt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált pulykahús
  • 2 szál újhagyma apróra vágva
  • 3 teáskanál aprított petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj a sütéshez
  • remulád mártás
  • 1 paradicsom karikákra vágva
  • 2 hamburger zsemle /ciabatta
  • 2 szelet ementáli
  • saláta/rukkola
  • steak burgonya

a remulád mártáshoz:

  • 2 evőkanál apróra vágott ecetes uborka (1 közepes kb.)
  • 2 evőkanál apróra vágott kapribogyó
  • 2 teáskanál aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál nagyon apróra vágott újhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • (tejszín)
  • (só, bors)

Először elkészítem a remulád mártást, az apróra vágott uborkát, kapribogyót, újhagymát, petrezselymet összekeverem a majonézzel, a tejföllel, a citromlével és a mustárral. Ha túl sűrű, egy kis tejszínnel lehet hígítani, és kóstolás után, ha szükséges, sóval és borssal fűszerezni. A darált húshoz adom az apróra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a petrezselymet, sót, borsot, és alaposan összegyúrom. Tányéron két nagy (a zsömlénél/ciabattánál kicsit nagyobb) húspogácsát formázok belőle. A zsömléket félbevágom, a vágott oldalukat grillserpenyőben megpirítom, majd enyhén kiolajozom a serpenyőt, és oldalanként néhány perc alatt megsütöm a húspogácsákat. A sütés végén rájuk teszek 1-1 szelet ementáli sajtot, és addig sütöm, amíg kicsit megolvadnak. Végül összeállítom a hamburgert: zsömle – remulád mártás – saláta/rukkola – hús a tetején a sajttal – paradicsom karikák – remulád mártás – zsömle. Salátával és steak burgonyával tálalom.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: