2011. augusztus 29., hétfő

Erdélyi túra – 3. rész

IMG_7565

És akkor jöjjön mindenféle egyéb, ami eszembe jutott a kis túránk alatt. Rengeteget autóztunk, rengeteg helyen jártunk, úgyhogy nem egy hely/város alapján mondok véleményt (meg véleménye mindenkinek lehet :-)).

IMG_7573

Lesz mindenféle, jó is, rossz is, ahogy itt is van jó is rossz is, van ami ebben az országban működik jobban, van, ami Romániában.

IMG_7622

Ami az autókázás szempontjából mindenképp fontos dolog, kicsit olcsóbb a benzin, mint nálunk. Jelen állás szerint abszolút nem érdemes a határ előtt még jól telerakni a kocsit magyar benzinnel, a határ után ugyanazt olcsóbban meg lehet kapni, a nagyobb kutaknál lehet kártyával fizetni, a bank középárfolyamot használ, ami jobb, mint készpénzben fizetni.

IMG_7554

Ha már kocsik, csak tapasztalt, rutinos sofőröknek ajánlatos a vezetés. Elég gyakran rámásznak az emberre az országúton, akár jobbról is előznek, előzés után az utolsó pillanatban mennek vissza a sávjukba. És ennek megfelelően elképesztő füst jön egy csomó autóból, amikor odalépnek a gázra. Nem árt megtanulni, hol van a belső levegő keringető gomb, nekünk kellett párszor. Az utak minősége is teljesen változatos, és néhol jobban is ki lehetnének táblázva a körforgalmak. (Jellemzően csak előttük van egy tábla, hogy melyik kihajtó mi, nincs minden kihajtónál újra kirakva, hogy arra mi van, mint nálunk). És kell legyen az autóban poroltó, láthatósági mellény, és ha nem saját kocsit vezetünk, akkor az autóklubnál beszerezhető meghatalmazás (300 egységért állítják ki, egy évig érvényes, és állítólag már belföldön is erősen ajánlott a megléte).

IMG_7401

És olcsó a parkolás.

IMG_7558

Kutyák. Elképesztő mennyiségű kóbor kutya van az erdőkben, ezért aki sokat akar kirándulni, esetleg kempingezni, annak ajánlott beoltatni magát veszettség ellen (igen, megelőző oltás is van belőle). A városokban viszont alig látni kutyát, ennek megfelelően nincsenek is tele kutyaszarral, ami Budapest után mindig mindenhol felüdülés. Egyszerűen utálom ebben a városban, hogy nyáron elképesztően büdös (újabban már csatornaszag is van a kutyaszar-szag mellé és a sarkon van egy köcsög, aki az udvaron rohasztja a ringlót, úgyhogy nálunk bejön még mellé a cefreszag is), és folyton a lábam elé kell merednem és ugrálnom, nehogy “baleset érjen”.

IMG_7533

Egészségügy. Na ebben azt hiszem mi vezetünk. Én vagyok akkora mázlista, hogy már a vasfüggöny leomlása előtt beoltottak rubeola-mumpsz-kanyaró vakcinával, de aztán nálunk is sikerült ezt néhány év alatt kötelezővé tenni. Ráadásul ha valaki gyereket akar/terhes lesz, egy vérvétellel megnézik van-e rubeola antiteste, és ha nincs, gyorsan beoltják. Nos Romániában még a régi módszert használják, ha terhes nő környezetében rubeolás megbetegedés van, abortálják a magzatot. 2011-ben!!!!

Szemét. Na ebben is súlyosan alulmaradunk, mint a városi kutyatartásban. Rengeteg szemetes van mindenhol, és láthatóan használják is, mert nem volt egyik város sem agyonszemetelve. Se csikkek, se zacskók se egyebek (ellentétben nálunk ugye… már a szelektív hulladékgyűjtő is úgy néz ki, mint egy 365 napos lomtalanítás). Kánikulában néha elsétálunk shake-ért éjjel, és hazafelé egyszerűen nincs hol kidobni a poharat a több mint 2 km-es úton, ami sűrűn lakott, néhol lakótelepes részen vezet át. Hosszú 100m-eken vinni kell az üres poharat, mire meg lehet tőle kulturáltan szabadulni.

IMG_7428

Napenergia. ebben is vesztésre állunk. Nagyon sok házon látni napkollektort (az a meleg vizet csinálja, a napelem meg az áramot).  Oké a legprimitívebb rendszert használják a legtöbben – azaz a nap direktbe a fürdéshez használt vizet melegíti fel, ezért van a kollektor mellett kint egy tartály is, a fejlettebb rendszer a hőt átadja egy hőcserélővel, azzal fagypont alatt is használható, mert a házon kívül fagyálló kering, nem csapvíz –, de akkor is, használják!!!

IMG_7477

Mindenhol elfogadták hugi diákigazolványát (ott is, ahol román volt a pénztárosnő). Én meg persze elfelejtettem elvinni az enyémet.

IMG_7412

És sokkal jobb a kaja, mint nálunk :-)

IMG_7454

Meg aki szeret kirándulni, annak nyilván élmény a sok hegy. Hát én nem szeretek. És jut eszembe kell szereznem valami gyógyszert a szerpentines rosszullét ellen. Arcon végképp nem áll jól a zöld szín.

IMG_7480

Van sok tehén, ennek megfelelően helyi sajtok, házi tej, és szuper zsíros tejföl. Éljen a  tejzsír! Meg juh- meg bivaly tejből készült telemea. Azt hiszem egyébként, hogy sajt-ügyen iszonyatosan le vagyunk csúszva. Mondjuk vízből tényleg nagyon nehéz trappistát csinálni.

IMG_7537

IMG_7564

Na mi ez? Vonóvas. Összetartja a házat. Mint most a koszorú a fal tetején. Építészképzős fun-fact: egy rosszkor lerakott keményfa parkettával le lehet rombolni egy házat, szét tudja feszíteni a falakat.

IMG_7599

5 megjegyzés:

Kati írta...

Örvendek, hogy tetszett neked Erdély, sajnos a szeméttel és a kutyákkal nem tudok egyetérteni veled, sajnos a nagyobb városok elég szemetesek, és ne beszéljünk az erdőkön, mezőkön kidobott szeméthegyekről. Kóborkutyák pedig még a kisvárosokban is rengetegen vannak. Összehasonlítási alapként csak azt tudom felhozni, én is voltam a nyáron Budapesten, sehol se láttam annyi szemetet mint nálunk, és ott láttam, hogy a kutya után felszedik az ürüléket, na itt olyant nálunk nem látsz.

Lilla írta...

erdőben nem voltam, se külvárosban az igaz, de a belső részek szerintem tisztábbak voltak mint BP. nem tudom bp-n merre jártál, a pesti kerületek nagy része, ha letérsz a Nagykörútról, annyira büdös, hogy elképesztő, és úgy kell menni, mintha kötéltáncolnál.
és sajnos a kutyatartóknak csak egy kis része szedi össze a "terméket". pedig már egyre több helyen van direkt erre rendszeresített kuka és zacskó.

morphine írta...

Na, én is itt élek Erdélyben de meglepődtem az íráson.
Kóborkutya-szemét ügyben nem értek egyet, amikor régen jártam Bp-en mindig úgy tértem haza h Úristen, milyen tiszta:D
Az abortuszos dologról még nem hallottam, de örülök , h tetszett:)
valamelyest..:D

Kutyakakinak való zacsit tartalmazó dobozkákat idén tettek aki, a zacsi elfogyott...várjuk..:))

morphine írta...

hú, úgyértem örülök h tetszett itt..nem az abortuszos dolog:))
elég fura így visszaolvasva:D

Lilla írta...

vicces h mindenki a másikat látja tisztábbnak :-)
ez a kuytagumi-kuka nálunk is nagyon lassan terjed meg lassan építik ki-használják. az elején rendszeresen kilopták belőlük a zacskót. mostanság már van benne zacskó, mondjuk nem tudom hogy azért-e mert nem lopják, vagy mert nem használják, vagy mert pikk-pakk utántöltik. az biztos h sokan nem használhatják, mert el van aknásítva a legkisebb zöldfelület is és a járda nagy része.