2011. szeptember 8., csütörtök

Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel

sajtmartas

Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Rémes.

A gorgonzola-sütőtök nagyon jó kis páros együtt (elég csak erre a lepényre gondolni), volt egy szép nagy darab gorgonzolám, meg egy kisebb sütőtököm, amiből kivételesen nem rizottót akartam főzni. Úgyhogy ez lett belőlük, és lesz még máskor is, bár az általam ideálisnak tartott fazékmennyiségnél (1-2) kicsit több kell hozzá (3), de azért megéri a sok mosogatást.

És akkor a recept, hogy ne csak a képen szerepeljen:

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • kevés liszt és olaj

a mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8-10 dkg gorgonzola
  • szerecsendió
  • pár evőkanál tejszín

a rizshez:

  • 15 dkg rizs
  • 1 nagy hagyma
  • egy kb. 1,5 kilós sütőtök fele, kis kockákra vágva
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl fehérbor
  • csirke/zöldség-alaplé

A csirkemellet szeletekre vágom, megforgatom a lisztben, és kevés olajon megsütöm. A sajtmártáshoz a lisztből, a tejből és a vajból besamelt főzök, majd belekeverem a gorgonzolát, szerecsendióval fűszerezem, és ha túl sűrű, kevés tejszínnel hígítom. A rizshez kevés olívaolajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a rizst és a sütőtököt, kicsit pirítom, majd felöntöm a borral. Miután a rizs beszívta az összes bort, elkezdek alaplevet adagolni hozzá, és sűrű kevergetés mellett megfőzöm. Végül belekeverem a vajat, és ha szükséges, megsózom.

4 fős adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Indonéz satay Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség,… Tovább
  • Mediterrán csirkebatyu Igazán nyári étel – cukkíni, paradicsom, mozzarella, bazsalikom… villámgyorsan elkészül, az összeállítása nem vesz 10 percnél többet igénybe. Miközben a hús sül, el lehet készíteni a köretet, és meg lehet teríteni. Hoz… Tovább
  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább
  • Sajtos bundában sült csirkefalatok petrezselymes-tejfölös mártogatóval A hétvégi menüvel kapcsolatban annyi volt a kérés, hogy valami ’bundázott’ legyen. Nem több és nem kevesebb. Ehhez az óhajhoz ezt sikerült kitalálnom, mert némi agymunka után arra jutottunk, hogy bundázott és sajtos… Hozz… Tovább
  • Paradicsomos csirketekercsek Ez talán az a grillezett hús, amit jobb sütőben elkészíteni, mint grillrácson vagy grillserpenyőben, mert a húst nehéz igazán vékony karikákra vágni, ezért aztán lassabban és nehezebben sül át, ha csak alulról kap hőt (onn… Tovább

2 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ez a sütőtökös rizs nagyon vonzó, ki fogom próbálni. :)

Lilla írta...

:-) pláne a gorgonzolaszósszal