2011. szeptember 8., csütörtök

Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel

sajtmartas

Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Rémes.

A gorgonzola-sütőtök nagyon jó kis páros együtt (elég csak erre a lepényre gondolni), volt egy szép nagy darab gorgonzolám, meg egy kisebb sütőtököm, amiből kivételesen nem rizottót akartam főzni. Úgyhogy ez lett belőlük, és lesz még máskor is, bár az általam ideálisnak tartott fazékmennyiségnél (1-2) kicsit több kell hozzá (3), de azért megéri a sok mosogatást.

És akkor a recept, hogy ne csak a képen szerepeljen:

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • kevés liszt és olaj

a mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8-10 dkg gorgonzola
  • szerecsendió
  • pár evőkanál tejszín

a rizshez:

  • 15 dkg rizs
  • 1 nagy hagyma
  • egy kb. 1,5 kilós sütőtök fele, kis kockákra vágva
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl fehérbor
  • csirke/zöldség-alaplé

A csirkemellet szeletekre vágom, megforgatom a lisztben, és kevés olajon megsütöm. A sajtmártáshoz a lisztből, a tejből és a vajból besamelt főzök, majd belekeverem a gorgonzolát, szerecsendióval fűszerezem, és ha túl sűrű, kevés tejszínnel hígítom. A rizshez kevés olívaolajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a rizst és a sütőtököt, kicsit pirítom, majd felöntöm a borral. Miután a rizs beszívta az összes bort, elkezdek alaplevet adagolni hozzá, és sűrű kevergetés mellett megfőzöm. Végül belekeverem a vajat, és ha szükséges, megsózom.

4 fős adag

2 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ez a sütőtökös rizs nagyon vonzó, ki fogom próbálni. :)

Lilla írta...

:-) pláne a gorgonzolaszósszal