2011. szeptember 25., vasárnap

“Fitness pizza” aka ‘skinny’ pizza

Amikor megláttam ezt a receptet a GoodFoodon, tudtam, hogy ki kell próbáljam, mert szeretem a pizzát, a gyomrom viszont nem szereti a kelt tésztát, és ez össze tudja hozni a kettőt. Felül pizza, alul tortillalap. És ez a sótartalmat és a kalóriát is csökkenti. Nem szeretem, hogy ha kimozdulok a szokásos étrendemből, folyton szomjas vagyok a bevitt rengeteg só miatt (és mivel alapból megiszom 3 litert, nem hiányzik az extra só miatti extra liter). És a pizza még házilag készítve is a “kimozdulás” kategória, mert a szószban, a tésztában (! abban aztán végképp), a sajtban, a sonkában mind-mind só van. És a tésztában sokszor igen sok, elég ha azt kiiktatom.

Nagyon jó a sonkás pizza tetején a rukkola (és a balzsamecet), biztosan felveszem a repertoárba, hogy ha Levi pizzát akar enni kapjon is, ne csak azt a választ, hogy “ehh nem, tudod, élesztő…”

Hozzávalók:

  • 2 nagy tortillalap
  • 3-4 szelet sonka (pármai vagy feketeerdei)
  • rukkola
  • pár csepp balzsamecet és olívaolaj
  • 1 (125g-os) mozzarellagolyó

a paradicsommártáshoz:

  • fél hagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2-3 felkockázott paradicsom
  • 1 csipet só, cukor és oregano

A paradicsommártás hozzávalóit egy fazékba teszem, és nagy lángon, időnként megkeverve 12 percig főzöm, majd összeturmixolom (ha nagyon ízetlen a paradicsom, lehet belekeverni egy teáskanál sűrített paradicsomot). A sütőt előmelegítem (220 fok, grill), egy tepsibe sütőpapírt teszek, és rárakom az egyik tortillalapot. Megkenem a paradicsommártás felével, rápakolom a sajt és a sonka felét, és pár perc alatt megsütöm. Átemelem egy tányérra, rakok rá egy jó maréknyi rukkolát, csöpögtetek rá egy kis balzsamecetet és olívaolajat, és azonnal tálalom. A maradékot hasonlóan megsütöm.

2 “fitness” adag. (mi ennek a másfélszeresét ettük, az még fogyókúrás, de már nem éhenhalós) a tortillalap pizza energiatartalma: kb. 340 kcal.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez csúcs, nagyon guszta

Lilla írta...

köszi

GasztroRéka írta...

Sajna én nem iszom ilyen sokat min te, de a sóval nekem is sok bajom van. Itthon nagyon vigyázok! Ha más által készített kaját eszem vagy éttermit és nagyon sós akkor még éjszaka is felébredek arra, hogy szomjas vagyok. Azt utálom...
Ez nagyon-nagyon jó recept én rukkola fanatikus vagyok!

Lilla írta...

nekem inkább az a bajom, hogy ilyenkor fel kell kelnem éjjel pisilni az extra liter víz miatt... az sem túl nagy móka