2011. szeptember 25., vasárnap

“Fitness pizza” aka ‘skinny’ pizza

Amikor megláttam ezt a receptet a GoodFoodon, tudtam, hogy ki kell próbáljam, mert szeretem a pizzát, a gyomrom viszont nem szereti a kelt tésztát, és ez össze tudja hozni a kettőt. Felül pizza, alul tortillalap. És ez a sótartalmat és a kalóriát is csökkenti. Nem szeretem, hogy ha kimozdulok a szokásos étrendemből, folyton szomjas vagyok a bevitt rengeteg só miatt (és mivel alapból megiszom 3 litert, nem hiányzik az extra só miatti extra liter). És a pizza még házilag készítve is a “kimozdulás” kategória, mert a szószban, a tésztában (! abban aztán végképp), a sajtban, a sonkában mind-mind só van. És a tésztában sokszor igen sok, elég ha azt kiiktatom.

Nagyon jó a sonkás pizza tetején a rukkola (és a balzsamecet), biztosan felveszem a repertoárba, hogy ha Levi pizzát akar enni kapjon is, ne csak azt a választ, hogy “ehh nem, tudod, élesztő…”

Hozzávalók:

  • 2 nagy tortillalap
  • 3-4 szelet sonka (pármai vagy feketeerdei)
  • rukkola
  • pár csepp balzsamecet és olívaolaj
  • 1 (125g-os) mozzarellagolyó

a paradicsommártáshoz:

  • fél hagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2-3 felkockázott paradicsom
  • 1 csipet só, cukor és oregano

A paradicsommártás hozzávalóit egy fazékba teszem, és nagy lángon, időnként megkeverve 12 percig főzöm, majd összeturmixolom (ha nagyon ízetlen a paradicsom, lehet belekeverni egy teáskanál sűrített paradicsomot). A sütőt előmelegítem (220 fok, grill), egy tepsibe sütőpapírt teszek, és rárakom az egyik tortillalapot. Megkenem a paradicsommártás felével, rápakolom a sajt és a sonka felét, és pár perc alatt megsütöm. Átemelem egy tányérra, rakok rá egy jó maréknyi rukkolát, csöpögtetek rá egy kis balzsamecetet és olívaolajat, és azonnal tálalom. A maradékot hasonlóan megsütöm.

2 “fitness” adag. (mi ennek a másfélszeresét ettük, az még fogyókúrás, de már nem éhenhalós) a tortillalap pizza energiatartalma: kb. 340 kcal.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Sonkás-dinnyés szendvics Ezen azt hiszem nem nagyon van mit részletezni. Hétfőre általában olyan ebédet szoktam csinálni, ami 10-15 perc alatt elkészül, szendvics, főzelék és hasonlók. Van egy jegyzetfüzetem, mindenféle tervvel (dohányzóasztaltól … Tovább
  • Zöldfűszeres pulykaburger A legújabb/legutóbbi darab a hamburgereim sorában. :-) A remulád-mártást igen nagy volumenű fejlesztésként értékelem, nagyon jó, sokkal jobb, mint belenyomni egy kis majonézt/mustárt/ketchupöt. Hozzávalók: 25 dkg darál… Tovább
  • “Fitness pizza” aka ‘skinny’ pizza Amikor megláttam ezt a receptet a GoodFoodon, tudtam, hogy ki kell próbáljam, mert szeretem a pizzát, a gyomrom viszont nem szereti a kelt tésztát, és ez össze tudja hozni a kettőt. Felül pizza, alul tortillalap. És ez a sót… Tovább

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez csúcs, nagyon guszta

Lilla írta...

köszi

GasztroRéka írta...

Sajna én nem iszom ilyen sokat min te, de a sóval nekem is sok bajom van. Itthon nagyon vigyázok! Ha más által készített kaját eszem vagy éttermit és nagyon sós akkor még éjszaka is felébredek arra, hogy szomjas vagyok. Azt utálom...
Ez nagyon-nagyon jó recept én rukkola fanatikus vagyok!

Lilla írta...

nekem inkább az a bajom, hogy ilyenkor fel kell kelnem éjjel pisilni az extra liter víz miatt... az sem túl nagy móka