2011. szeptember 7., szerda

Mititei aka mici (mics)

IMG_7669

Két hete grilleztünk a kertben, többek között “mics” is készült. Még egy kinti hamburgersütést kéne valamikor tartani, hogy eldönthessem, ezügyben van-e lényegi különbség a faszénparázs és az elektromos grill között (nyilván van, bár úgy gondolom, hogy kicsit túlmisztifikált ez az egész kinti sütögetés).

Persze a padlizsánt kint kell sütni. Meg a kürtőskalácsot. Amúgy meg rugalmas és megengedő vagyok.

A recept Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből van.

És há, milyen retro képet sikerült lőnöm róla. :-)

Hozzávalók:

  • 50 dkg kövér marhahús
  • 1 fej fokhagyma
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • késhegynyi bors és só
  • 1 kiskanál csombor (azaz borsikafű)

A húst 2-3x ledarálom, és alaposan összegyúrom a sóval, borssal, csomborral és szódabikarbónával. A fokhagymagerezdeket összezúzom, és összekeverem 2-3 evőkanál vízzel. Átszűrve a húshoz adom, nagyon alaposan összegyúrom, és akár 2 napra a hűtőbe teszem (nyilván lefedve). Nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formázok belőle, és parázs fölött vagy (grill) serpenyőben megsütöm.

Hagyományosan magában, mustárral (és csípős paprikával) tálalják. Szerintem a káposztasaláta remekül illik mellé.

Lehet vegyes, marha-sertés-birka húsból is készíteni (és ezek tetszőleges kombinációjából). a lényeg, hogy a hús legyen egy kicsit zsíros.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mini tavaszi tekercsekSzokás szerint otthonülős szilvesztert tartottunk. A szokásos társasjátékozás-filmnézés-kutyavigasztalás mellé, most ez volt az egyik - és a legnagyobb sikert aratott - fogás. Azt hiszem csilisbabos töltelékkel is fogom csiná… Tovább
  • Csirkemell nyári zöldséggelA tél eddigi leghidegebb napján sikerült ezt a nyári ételt összehozni. A cukkini és a sárgarépa szerencsére nem olyan, mint a paradicsom, hogy csak nyáron van íze. Egy változtatást mindenképpen fogok eszközölni legközelebb, k… Tovább
  • KarfiolfasírtkaA mai konyhai feladat a kicsiVúnál látott karfiolfasírtkák elkészítése lett volna. Mivel az amúgysem sok hozzávalóból, kettőt is sikerült kihagynom, ez voltaképpen kudarcba fulladt. A végeredmény ennek ellenére jó lett. A pet… Tovább
  • Tökmagos, tojásos krumplisalátaCsak az öntet és a tálalás az én érdemem, de azért álljon itt a recept. Most úgysincs időm többre a konyhában. Hozzávalók:600 g krumplisó, bors5 tojás8 retektökmagopcionális: snidling / újhagyma1 gerezd fokhagyma4 evőkanál ma… Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább

1 megjegyzés:

chriesi írta...

Isteni, főleg ha parázson sül. :)