2012. június 4., hétfő

Taco babbal és marhahússal

Hétvégén elég sokszor csinálok tex-mex ételeket, persze a mi ízlésünkhöz hangolva, azaz sosem csíp egyik sem. Júniusban sok hasonlót kéne főzni, hogy esténként meglegyen a jó kis meccsnézős hangulat (mert én olyan feleség vagyok, aki nézi a focit, nem meg morog miatta), úgyhogy ha lesz erőm és időm esténként főzőcskézni, akkor sok hasonló fog jönni a közeljövőben.
Nagyon jó lett ez a taco, esetleg egy kis tejfölt lehetett volna még pakolni bele, de valami véletlen folytán elfogyott itthon a tejföl (az meg hogy lehet? olyan vagyok, mint egy macska, tejszínen és tejfölön élek).

Hozzávalók:

a húshoz:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 lecsöpögtetett vörösbab-konzerv
  • 2,5 dl paradicsomlé/sűrített paradicsom (az a fajta, amit fél literes papírdobozban árulnak)
  • só, bors
  • taco-fűszer (én 2 kávéskanálnyit tettem bele)

az összerakáshoz:

  • 12 kemény kukoricalisztből készült taco-shell
  • reszelt sajt
  • 1-2 avokádó
  • pár saláta-levél csíkokra vágva
  • (tejföl)

A felhevített olajon kicsit megpárolom a hagymát, majd rádobom a húst és kevergetve addig sütöm, amíg mindenhol kivilágosodik. Ekkor megszórom a taco-fűszerrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és felöntöm a paradicsom-szósszal. Addig sütöm, amíg a hús megfő és a mártás besűrűsödik. A végén belekeverem a babot, és átmelegítem. Megkóstolom, ha szükséges, sózom, borsozom. Az avokádót meghámozom és felszeletelem.
A tortillákba teszek egy kevés salátát,  rákanalazom a húsos ragut, megszórom reszelt sajttal, mindegyikbe beledugok 1-2 szelet avokádót, esetleg rápakolok még egy kanál tejfölt, és azonnal tálalom.

4 fős adag (fejenként 3-3 taco)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sültpaprika krémleves A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy… Tovább
  • Szilva chutney Egy ideje minden héten rendelek egy nagy adag zöldséget (és gyümölcsöt) a Zöldségkosártól, mivel még mindig antiszociális piackerülő pofavágó* vagyok, nagyon jó, hogy fix időpontban az előszobámig jön a friss bio-zöldség. És… Tovább
  • Sült camembert paradicsommal és spagettivel Idén is lehet(ett) Alnatura szakácskönyvet “szerezni” a DM-ben, úgyhogy nyilván az elsők közt lőttem egyet magamnak…Ez az első recept, amit kipróbáltam belőle, jó kis villám-ebéd volt december 23-án a takarítás-ajándékcsomag… Tovább
  • Zellerkrémleves sült fokhagymával Címszavakban: zeller, sült fokhagyma, petrezselyem-olaj és pisztácia. Jó, mi? Hozzávalók: 1 fej fokhagyma kb. 0,5 kg zeller, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva 2 krumpli, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva olívaol… Tovább
  • Csirkés enchilada Minimálon vagyok a konyhában, legyen gyorsan készen, lehetőleg lehessen befagyasztani, hogy egy durvább szombati főzőcskézés után hétköznap lehessen lazulni. Ezen vonalon: újabb maradék-hasznosítós hétköznapi vacsora ötlet. … Tovább

0 megjegyzés: