2013. szeptember 25., szerda

Limoncello-s kuglóf

Már háromszor vagy négyszer készítettem, úgyhogy abszolút megkapja a “bevált” jelzőt. Egy kis keverem-kavarom, némi csokoládé a tetejére, és kész is a tökéletes őszi hétvégi uzsonna. Meg ugye a kedvenc főrendem mellé (Earl Grey, nyilván), meg egy jó focimeccs (a gyengébbek kedvéért: a Juve lefocizza az aktuális ellenfelét és nagy gólkülönbséggel nyer).

Hozzávalók:

  • 3 közepes tojás (vagy 2 nagyon nagy)
  • 11 dkg puha vaj
  • 1/3 csésze cukor
  • 1/3 csésze limoncello
  • 1,5 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/3 csésze tej
  • 1 bio citrom reszelt héja (ha van kéznél, nekem sosincs)
  • a forma kikenéséhez vaj + morzsa/liszt a kiszóráshoz
  • a tetejére (ét)csokoládé + dekorcukor

A vajat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a limoncellot, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral (és a citromhéjjal, ha van) és a tejjel felváltva több adagban a tésztához adom. Egy kisméretű (18 cm-es) kuglófformát kivajazok, kiszórok morzsával, és a sütőt előmelegítem 180 fokra. Belekanalazom a tésztát, elsimítom a tetejét, és kb. 30 perc alatt megsütöm.
Miután félig kihűlt, kiborítom egy tálra, csurgatok rá némi (kb. 8 dkg) olvasztott csokoládét, megszórom dekorcukorral, és megpróbálom megvárni, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

18 cm-es kuglóf lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles) Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dk… Tovább
  • Mokkatorta Röviden: csokoládés – kávés - tejszínes csoda. Elég sokáig kell sütni a lapokat (3 darab van, és darabja 30 perc), de a krém és a tészta összeállítása is gyorsan megvan. Elég kevés pepecseléssel látványos torta a végeredmé… Tovább
  • Csokoládés pohárkrém Volt egy lejárat közeli tejszínem, és némi amaretti kekszem, ebből akartam minél kevesebb munkával desszertet összehozni. Nagyszerűen sikerült – már ha valaki szereti a tömény, tejszínes krémeket. Hozzávalók: 2 dl … Tovább
  • Mézes zserbó Mindenki által ismert sütemény, jöjjön most az én családomban kifejlesztett verzió. Apámmal szoktuk együtt készíteni, én a krémmel pepecselek, ő pedig süti a lapokat, mert csak benne van meg a türelem és a hajlandóság, hog… Tovább
  • Tésztakosárkák csokoládékrémmel Még mindig a kosárkaformák bűvöletében élek, hamarosan ki fogok próbálni valamilyen sós változatot is. most habos-krémes csokis süteményre vágytam, úgyhogy a semleges ízű kosárkákat a legegyszerűbb (és szerintem legfinomab… Tovább

0 megjegyzés: