2009. április 1., szerda

Tésztakosárkák csokoládékrémmel

Még mindig a kosárkaformák bűvöletében élek, hamarosan ki fogok próbálni valamilyen sós változatot is. most habos-krémes csokis süteményre vágytam, úgyhogy a semleges ízű kosárkákat a legegyszerűbb (és szerintem legfinomabb) csokoládékrémmel töltöttem meg.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 1,2 dl hideg víz
  • csipet só

a krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukor

a tetejére:

  • dekorcukor, csokireszelék stb.

Előző nap forralóban, vagy kis lángon gyakori kevergetés mellett felforralom a tejszínt az apróra tördelt csokoládéval és a cukorral. Miután kicsit hűlt, átöntöm egy olyan tálba, amiben lehet habot verni és lefedve a hűtőbe teszem. Másnap gyorsan elmorzsolom a vajat/margarint a liszttel, hozzáadom a sót, a vizet és omlós tésztát gyúrok. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, köröket szaggatok belőle, és kibélelem a formákat (nekem 35 ml-es van). Kb. 20 perc alatt megsütöm. Forrón szedegettem ki a megsült tésztákat a formákból, valószínűleg ráért volna később is, de két adagban kellett sütnöm, úgyhogy nem volt türelmem várni, amíg kihűl. A csokoládés tejszínből kemény habot verek (ez egy csoda, a tejszínhabnál sokkal sűrűbb, keményebb hab lesz belőle). Az így kapott csokoládékrémmel megtöltöm a tésztakosárkákat. akinek van habzsákja célszerű azzal, én csak belekanalaztam. A végén megszórtam egy kis színes cukorral.

Sok darab lesz belőle (35 kb.). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgás-szalonnás penne Volt némi maradék spárgám és kolozsvári szalonnám (mi más…). Nem túl meglepő módon tésztaszószt ütöttem össze belőlük. Szerintem képes lennék heti hétszer tésztát enni mindenféle szószokkal. Persze durumtésztát, nincs benn… Tovább
  • Eton mess Angol édesség, ami az etoni kantinról kapta a nevét. Jó kis iskola lehet az, ahol ilyen desszertet szolgálnak fel. Tejszínhab, eper és habcsók, csupa remek összetevő. A habcsókhoz a múltkori receptet használtam, dobozban m… Tovább
  • Somlói galuska Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik há… Tovább
  • Zöld spárgás spagetti Újabb spárgás tészta: a múltkori darált húsos után ez most egy sonkás változat. A tesztközönségem ezt ítélte meg finomabbnak. A spárga helyettesíthető angolzellerrel. Hozzávalók: 40 dkg spagetti 50 dkg zöld spárga… Tovább
  • Cukkinis-lilahagymás spagettiEz az egyik kedvenc húsmentes tésztám, nagyon sok zöldség van benne, ezért elég a szokásos adagnál kevesebb tésztát főzni hozzá. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik nem annyira szeretik a cukkinit, ettől a recepttől megváltoz… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Lilla, ez nagyon guszta! Van még, mert akkor átugrok?!

Tyler

Lilla írta...

hihi

némi csúszással kerülnek fel a dolgok, ez talán 2 hete volt... ezek szerint legközelebb legyen vmi édes cucc is ha jöttök :-)