2014. február 5., szerda

Barna rizs tofuval – “Végigfőzni a Meatless-t”

És akkor itt is van az első tofus recept a könyvből, azt hiszem 9 lesz belőle összesen. (Azóta megcsináltam még egyet, az is jó lett). A tofu pácolása gyors (nyilván nem kell mellette állni és 20 percig nézni), a főzőzacskós rizs, gyakorlatilag “önjáró”, utána pedig nagyon gyorsan, pár perc alatt elkészül. A paprika lecserélhető más zöldségre, brokkoli, zöldbab, cukorborsó, répa vagy valamilyen káposztaféle is jó bele.

Hozzávalók:

  • 15 dkg tofu, 1,5 cm-es kockákra vágva
  • 12 dkg barnarizs megfőzve (azaz egy főzőtasaknyi)
  • 1-2 kaliforniai paprika (méretfüggő)
  • 4-5 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • (1-2 evőkanál reszelt gyömbér)*

Egy tálban összekeverem a mustárt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 evőkanál szezámolajat, 1 evőkanál napraforgóolajat, 2 evőkanál szójaszószt. Beleforgatom a tofut, és legalább 20 percig szobahőmérsékleten állni hagyom.
Az újhagymát vékonyan felkarikázom, és a zöld részét félreteszem a díszítéshez. A paprikát kb. 2x2 cm-es darabokra vágom.
Egy nagyobb serpenyőt felhevítek, és 1 evőkanál napraforgóolajon 30 másodpercig sütöm az újhagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát és a gyömbért. hozzáadom a tofut, pár perc alatt aranybarnára sütöm. Belekeverem a paprikát, a rizst, 2 evőkanál szójaszószt, és rendszeresen megkeverve addig sütöm, amíg minden átmelegszik – kb. 3 perc kell hozzá. Belekeverem a maradék 1 evőkanál szezámolajat, ha szükséges sózom, és a félretett újhagymával megszórva, azonnal tálalom.

*én a gyömbért kihagytam, mert szerintem ehetetlen

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos húsgombóc Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal ál… Tovább
  • Tárkonyos gombaragu  Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van la… Tovább
  • Újfokhagymás rizottó Az alap Gordoné, azt turbóztam némi szalonnával, mert nem előételnek készítettem. Rengeteg fokhagymát raktam bele, mégsem lehetett érezni a végeredményen a fokhagyma ízét, ami engem kicsit zavart, mert elvárom, hogy ha egy… Tovább
  • Mangós krémsajttal töltött rizottópogácsák Általában eléggé kezdőknek (is) való ételeket szoktam főzni, ez egy kivétel. Nem volt leányálom a rizspogácsák krémsajttal való megtöltése és zsemlemorzsába forgatása, és féltem attól, hogy sütés után/közben szét fognak es… Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább

1 megjegyzés:

Talula írta...

Elkészítettem, nagyon egyszerű volt és finom!A receptet jól lehet variálni, várom a többi meatless receptet is! :-)