2018. szeptember 5., szerda

“Mindenre jó” csokikrém

IMG_20180723_152435_182

“Úgy hívom én ezt, mindent vivő. Minden ruhához, minden alkalomra…” – remélem sikerült pontosan, vagy a felismeréshez kellően pontosan idézni :-)

Ez a csokikrém is ilyen. Tortára, cupcake-re, egyszerű kevert tészta tetejére, amitől az száraz szomorú sütiből hétköznapi csokitortává változik… Hmmmm…. Nyammmm… És a legjobb, hogy kiválóan fagyasztható. Mivel egyedül eszem a tejes dolgokat és nem cél, hogy a babával együtt gyarapodjon a súlyom, kis adag süteményeket csinálok magamnak, és két adag között szünetet tartok. De nincs kedvem a kis adag süteményt mindig a nulláról kezdeni, ezért megcsinálom egyszerre a teljes adag krémet, és kiadagolva befagyasztom.

Ezt az adagot és négy adaghoz használom el. Egy adagból hat olyan szelet sütemény jön ki, mint ami a képen van (ennek is jön majd a receptje). Úgyhogy egy negyedét elhasználom “frissen”, a maradék három kis műanyagdobozban megy a fagyasztóba. Tortához nyilván kell egyszerre az egész adag.

Hozzávalók
  • 280 g porcukor
  • 30 g holland kakaópor
  • 170 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 170 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 270 g étcsokoládé, megolvasztva és egy kicsit lehűtve
  • 180 g zsíros tejföl (min. 20% zsírtartalmú, de a 25%-os még jobb)

Egy tálba összeszitálom a kakaóport és a porcukrot. Robotgéppel habosra keverem a krémsajtot és a vajat (fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek). Alacsonyabb fokozaton, több részletben a vajas keverékhez adom a kakaós porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, lassan hozzáöntöm az olvasztott csokoládét. Végül hozzáadom a tejfölt, és homogénre keverem.

Szobahőmérsékletűen könnyű elkenni a sütemény tetején, a hűtőben kicsit megszilárdul.

4 csészényi lesz belőle.

Donal receptjét igazítottam a nálunk elérhető alapanyagokhoz.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fahéjas szívek Nagyon gyorsan elkészülő (és elfogyó) édes falatkák kávéhoz, teához, vagy fagylalthoz. Alig tudtam pár darabot megmenteni a fényképezéshez (és ahhoz is kellett némi veszekedés). Nem mértem, hogy hány kanál fahéj fogyott, s… Tovább
  • Kakukkfüves-sajtos muffin Az ilyen sütemények miatt irigylem az angolok ötórai teáját, lenyűgöznek a könyvek leírásai a forró teáról, a tejszínes süteményekről, az uborkás- és lazacos szendvicsekről és a sütőből frissen kivett muffinokról. Ha valah… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Lime-os trüffel Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citr… Tovább
  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább

1 megjegyzés:

Mánia írta...

Köszönöm szépen! :)