2010. május 11., kedd

Hajtogatott kakaós kiflik

kakaostekercs1

Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, nyugodtan be lehet fagyasztani a felét, 1-2 hónapig biztosan nem lesz semmi baja -18 fokon (az ennél melegebb fagyasztókban még a bolti mirelit áruk is csak 1-2 hétig tarthatók el, a hőmérséklettől függően).

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30+10 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • tej
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 3-4 g porélesztő
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 8 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaó
  • 1 teáskanál reszelt lime-héj

A 30 dkg lisztet elkeverem az élesztővel, a cukorral és a sóval, majd a tojással, a tejföllel és kb. 1,5 dl tejjel rugalmas tésztát dagasztok belőle. A vajat összegyúrom a 10 dkg liszttel (én az aprító dagasztó betétjét használtam ehhez, pár mp alatt elkészült, és nem lettem maszatos), és az élesztős tésztát lisztezett deszkán kinyújtom. Rákenem a vajas liszt felét, először a felső-, majd az alsó harmadát hajtom be, aztán a két oldalával is hasonlóan járok el, és a deszkán pihentem 30 percig. Ezután újra kinyújtom, a maradék vajas tésztával megismétlem az egész procedúrát, és újabb 30 percig pihentetem. Közben elkészítem a krémet, a vajat picit megolvasztom a mikróban (nem kell, hogy az egész folyékony legyen, csak legyen nagyon-nagyon puha), és belekeverem a kakaót, a cukrot, a reszelt lime-héjat és a tejfölt. A tésztát még egyszer hajtogatom – most már vajas kenegetés nélkül -, majd két részre osztom, mindkettőt jó nagy, minél vékonyabb körré nyújtom. A köröket megkenem a krémmel, 8-8 cikkre vágom, és kívülről kezdve feltekerem a darabokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és még 30 percig kelni hagyom. Ezután előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel, vagy alsó-felső sütéssel 220 fokon) megsütöm. Frissen-forrón a legfinomabb.

2 tepsinyi – 16 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Áfonyás palacsinta Még mindig amerika háziasszonya, Martha Stewart és az ő “American food”-ja. Gyorsan megvan, nagyon finom lédús az áfonyától, és még nekünk is sikerült munka előtt, hétköznap megcsinálni. Pedig általában csak pirítós és sajt… Tovább
  • Tofu-rántotta – “Végigfőzni a Meatless-t” A múltkori tofus ételhez csak fél csomag kellett, úgyhogy másnap reggel ezt reggeliztük. “Rántotta” tofuból. Némi zöldfélével. Amúgy elég vicces, tényleg egész rántotta-szerű. Persze ebbe is kellett volna egy kanál reszelt g… Tovább
  • Babpürés-avokádós szendvics – “Végigfőzni a Meatless-t” Igazából “Chipotle Avocado Sandwich”. A chipotle-t (chili, füstös szószban) kihagytam. Elég nekem az a minimális csípősség, ami a babpürében van.egyébként zseniális, szendvics telepakolva zöldségekkel.Kihagyhatatlanul olcsón… Tovább
  • Német palacsinta – “Dutch baby pancake” Magyarul német, angolul dutch (holland)? Hogy is van ez… így :-)Pennsylvania-i holland = német, meg egy kis félrefordítás, meg amúgy is lehet, hogy egy kislány találta ki a nevet.A lényeg: egy kis turmixolás, 20 perc a sütőb… Tovább
  • Melegszendvics kétféleképpen Teljesen mások a szendvics-preferenciáink, különösen ami a bele kerülő “szószokat” illeti. Levi a mustár-chutney srác, én meg a majonézes csaj. Még a hasábburgonyát is szívesebben tunkolom majonézbe, mint ketchupbe. Nyilván … Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nah igen.... én valahogy így szeretem, amikor a töltelék több a tésztánál... :))) Annyira jól néz ki! Nagyon guszta... :)

Lilla írta...

naja.. jó-jó a tészta is, de úgy a finom ha rendesen átitatja a töltelék. tocsogjon a vajban :-)