2010. május 7., péntek

Cukkinis-répás kínai tészta

tesztasalata1

Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sült vagy főtt csirkehúst, vagy az újhagyma előtt süssön meg némi apróra vágott csirkemell-filét a szezámolajban. Érdemes beszerezni egy üveg pirított szezámmagból készült olajat, az ázsiai ételeknek nagyszerű kiegészítője, és salátákra is jó, az egészen fűszeres, füstös íze miatt.

Hozzávalók:

  • 1 kis cukkini
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 „kocka” tojásos kínai tészta
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál kínai fűszerkeverék
  • (gyömbér)

A sárgarépát meghámozom, levágom a cukkini két végét, mindkettőt 4-5 cm hosszú darabokra vágom, és a zöldséghámozóval „felszeletelem”. A tésztát leöntöm forró vízzel, és lefedve állni hagyom, amíg megpuhul, majd leszűröm. Az újhagymát ferdén felszeletelem, és a felhevített olajon pár percig sütöm, majd mellédobom az áttört fokhagymát, és egy perc után hozzáadom a zöldségeket. Pár percig párolom, a citromlével, a szójaszósszal, a kínai fűszerkeverékkel, és ha szükséges, egy kis sóval fűszerezem. Beleforgatom a tésztát, megszórom a szezámmaggal, és melegen vagy hidegen tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mézes sárgarépakrémleves Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili papr… Tovább
  • Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy … Tovább
  • Karfiolos csirkehúsleves Nagyon egyszerű, csirkehússal gazdagított zöldségleves, ami a zöldfűszereknek és a reszelt sajtnak (parmezánnal és reszelt trappistával ettük, mindkét verzió jó volt) köszönhetően kap egy kis csavart. Frissen a legjobb, me… Tovább
  • Vöröslencsés zöldség-curry Mindenfajta curryt szeretek, ami nem túl csípős, mert nagyszerű alternatívája a főzelékeknek, és változatosabbá teszi a növényevő-napokat. Rántás és habarás nem kell bele, a szétfőtt vöröslencsétől kellően sűrű lesz a leve… Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Annyira örülök a receptednek,már olvastam a portálon! Nagyon szeretem ezt a tésztát,de a kínai büfékhez nincs sok bizodalmam,egy helyen ettem rendszeresen de az is megváltozott... A tésztát hol szerzed be! Képzeld már megismerem kép alapján a Női Lapozón a receptjeidet régen meg nem is néztem a nevet,most már nem kell kép alapján tudom mi a tiéd!:)

Lilla írta...

hát a kníai büfé nekem sem kedvencem, huginak egyszer volt olyan, hogy elvitelre kérte, és mire hazaért vele ""szaga lett".
a fővámtéri csarnokban az ázsiában szoktam. fél kilós csomag, 8 "kocka" van benne. ha levesbe teszem, akkor kettőnknek egy kocka kell, ha így tésztával főétel lesz belőle, akkor fejenként 1. csak a levest rögtön meg kell enni, mert addig dagad, amíg van rajta lé...

:-DDD