2010. június 13., vasárnap

Paradicsomos hagymaleves

Maradt a vöröslencsés kenyérből pár szelet, magában már nem lett volna jó, mindenképp meg kellett pirítani. Hagymalevesre gondoltam mint felhasználási módra, de nem a szokásos franciát akartam elkészíteni, úgyhogy rögtönöztem, szép fehér főzőhagymát és paradicsomot találtam a boltban, ezeket hoztam össze némi fokhagymával, borral és tejföllel (tejszínt is lehet tenni bele, nekem tetszett, hogy kicsit savanykás volt a végeredmény).

Hozzávalók:

  • 3 nagy főzőhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 pohár fehérbor
  • kb. 1 dl tejföl
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • kenyér
  • vaj
  • sajt

A hagymát vékonyan felszeletelem, és pár percig párolom a felolvasztott vajon. Hozzáadom az apróra vágott/zúzott fokhagymagerezdeket, egy percig együtt pirítom őket, majd felöntöm egy pohár borral. Lefedve kb. 15 percig párolom, időnként megkeverve (ha szükséges, öntök alá egy kis vizet). Közben pár szelet kenyeret vágok, megkenem vékonyan vajjal, és beborítom sajtszeletekkel. Miközben fő a leves, forró sütőben pár perc alatt megsütöm a kenyérszeleteket. A levest összeturmixolom, hozzákeverem a tejfölt, és annyi vizet, hogy sűrű levest kapjak. A paradicsomot apró kockákra vágom, a leveshez adom, sózom, borsozom és felforralom. A sajtos pirítóssal tálalom.

2 fős adag.

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Na most ezt szívesen megenném! Nagyon ügyes ez a recepted is!:)

Lilla írta...

ma valami bébirépás-tejszínet levest fogok kutyulni, csak még meg kell álmodni a részleteit. :-)