2010. június 22., kedd

Újkrumpli gorgonzolás mártással

Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások közepette). Ahhoz képest, hogy egyre több az egy- meg kétszemélyes háztartás, mindig döbbenetet váltok ki, amikor 5 dkg sajtokat és szalonnákat akarok venni. Inkább rájuk romoljon, ne rám…

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg apró szemű újkrumpli (amit én használtam arra parázsburgonya volt írva)
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • olaj
  • 1,5-2 evőkanál liszt (attól függően ki mennyire sűrű mártást szeretne)
  • kb. 8 dkg gorgonzola
  • 1 marék reszelt fokhagymás keménysajt
  • 2-3 gerezd újfokhagyma

A burgonyát megtisztítom, félbe vágom, és megfőzöm – a villa menjen bele, de ne essen szét, fog még a serpenyőben is puhulni. A sajtmártáshoz megolvasztom a vajat, majd világosbarnára pirítom benne a lisztet, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, átforgatom, majd felöntöm a tejjel. sűrűre főzöm, majd lehúzom a tűzhelyről és belekeverem a sajtokat. Közben egy nagy teflonserpenyőben kevés olajat hevítek, és közepes lángon megpirítom a lecsöpögtetett burgonyát. A meleg sajtmártással tálalom.

3 fős adag.

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

szintén meccshez hi-hi:) Meg nem is beszélve a idősekről akik örülnek ha két szelet sonkát,meg 5 dkg sajtot megtudnak venni. Emlékszem még a Szomszédokban Lenke Néni mindig pontosan tudott mérni...:) ...de ma már sehol sem,még ha 20 dkg-t kérsz akkor sem.
Rám is főzhetnél,ez is nagyon tetszik!:)

Lilla írta...

mondjuk van még pár kedvenc, amikor 1 kilót kérsz és másfélnél benyomnják az "egy kicsit több lett, maradhat"-ot. vagy amikor "én nem tudom mennyi a 10 deka, mutassa meg mennyit szeretne". én tudjam mennyi a 10 deka??? nem én vagdosom napi 8 órában....

Krisztina Molnar-Ruzsa írta...

A hűtőben két hete ide-oda rakosgatott gorgonzola maradék így került karrierje csúcsára. :D