2010. június 26., szombat

Karamelles kakaótorta

Nálunk a május tobzódás a tortákban (de csak most jutottam el addig, hogy a legutolsót posztoljam), sok (és egyre több) a májusi születésnap, ami egyre növekvő tortamennyiséget von maga után. Végigettünk mindenfélét, ez volt a legutolsó, a saját kis szülinapi tortám, ami roppant egyszerű, és gyorsan össze is lehet rakni, ami most különösen jól jött. A tejszínhabból álló krém túl egyszerűnek tűnhet, de a karamellöntettel nagyon jól kiegészítette a kakaós kevert tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg világosbarna nádcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 11 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál sütőpor
  • 10 dkg tejföl

A töltelékhez:

  • 2 dl tejszín
  • pár kanál karamell-öntet

A tetejére:

  • csokireszelék

A vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom egyesével a tojásokat. A kakaóport és a sütőport a liszthez adom, majd a tejföllel váltakozva a tojásos masszába keverem. Két 18 vagy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 30 perc alatt megsütöm. A tejszínt félig felverem, majd karamellszósszal édesítem, és kemény habbá verem. Egy tortalapot tányérra teszek, megkenem a hab felével, karamellöntetet csurgatok rá, befedem a másik lappal, rákenem a maradék habot és csokireszelékkel és karamellöntettel dekorálom. Rögtön kicsit szétcsúszós volt, de ez később megjavult.

18-20 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Mokka muffin Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vanna… Tovább
  • Karfiolos quiche A karfiol általában levesként vagy rakott karfiolként kerül az asztalra, amikkel nincs is semmi baj, finom mindkettő, de egy sereg más ételt is készíthetünk, ebből a főzés közben igen erős szagú zöldségből. A karfiol egyéb… Tovább
  • Csirkemájpástétom Nem eszem belsőséget, soha, kivéve időnként némi májkrémet. Persze csak a hozzávalók gondos elolvasása után, ha nem bőrke/szőrke/tüdőke/kollagénke, csak akkor jöhet. Most arra jutottunk anyámmal, hogy a legjobb az, ha csiná… Tovább
  • Gorgonzolás/tojáskrémes mini szendvicsek Foci vb- kaják utolsó felvonás. Úgy jött ki a hétvégén, hogy nem akartam semmi komolyabb kaját a bronzmeccshez és a döntőhöz, mert ettünk napközben éppen eleget, azaz pizza/hamburger/hot dog és társai kilőve. Pedig egy ide… Tovább

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Te még bika vagy? Mert az építészet és a bika igen csak összetartoznak.:)

Lilla írta...

még éppenhogy :-) május 20

Felhőlány írta...

Utólag kívánok Neked Nagyon Boldog Szülinapot! :) Nem mondom, szép kis tortával ünnepeltél! :)) A karamelles vonulat miatt (is) nagyon tetszik! :)