2010. augusztus 25., szerda

Töltött paradicsom

Este születésnapi dőzsölésre mentünk, ezért könnyű ebédet terveztem. Egy ideje keringett már a fejemben a töltött paradicsom, aztán némi google-zás után megtaláltam a szimpatikus változatot fűszerkert-nél. Igazából csak addig jutottam az olvasásban, hogy rizs-bazsalikom-mozzarella, aztán összeraktam a saját változatomat.

Hozzávalók:

  • 5 nagyobb paradicsom
  • 5 dkg rizs
  • 1 kis hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 mozzarella gömb
  • kevés reszelt sajt
  • bazsalikom

A paradicsomoknak vékonyan levágom a szár felőli végüket, és karalábévájóval kiszedem a belsejüket. A hagymát apróra vágom, pár percig sütöm az olajban, majd hozzáadom a rizst, átforgatom, és víz adagolásával puhára főzöm. Megsózom, belekeverek pár apróra vágott bazsalikomlevelet, és miután langyosra hűlt, hozzáadom a felkockázott mozzarellát. A paradicsomokat megtöltöm a rizzsel, tepsibe teszem, és a rizs tetejére kevés reszelt sajtot teszek. Forró (200-220 fokos) sütőben pár percig sütöm.

2 fős adag, mi uborkasalátával ettük.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos rizottó Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel. Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 2 dl kerekszem… Tovább
  • Spárgás rizottó Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba. Hozzávalók: … Tovább
  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább
  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább
  • Sütőtökös rizottóEz a többiek kedvenc rizottója. Én a sárgarépás-zelleres verziót is szeretem, nem döntöttem el, hogy melyiket jobban. Talán mindig azt, amelyik éppen van. A húsos szalonna - sütőtök nagyon jó párosítás, leves, tészta, rizottó… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Khmm...08.25. Lilla :) Mikor küldöd?:)

Lilla írta...

lehet hogy csak holnap reggel, mert 4 órán át szereltem babaágyat (nem gondoltam hogy ennyi ideig fog tartani). nem nekünk kellett az ágy :-)
fázisfotók készen a cucc készen, kell még a készről kép és megírni a nem túl hosszú receptet.

Bianka írta...

Nagyon guszták