2009. július 9., csütörtök

Kukoricás csirke-rizottó

rizotto1

Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az édes kukorica és a pörkölt földimogyoró jók együtt, mindkettő roppan, csak mindkettő máshogy, és mindkettő illik a csirke mellé.

Hozzávalók:

  • 20 dkg falatokra vágott csirkemellfilé
  • 20 dkg rizottórizs
  • 1 póréhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • kevés fehérbor
  • 5-7 dkg pirított földimogyoró (sózott, vagy héjas megtisztítva, mindegy)
  • 1 liter csirke vagy zöldségalaplé (nálam víz + fél leveskocka + szárított bio zöldségkeverék)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy kukoricakonzerv fele, vagy 1 kicsi
  • 2 diónyi vaj
  • maréknyi reszelt parmezán

A póréhagymát felkarikázom, a paprikát felkockázom. Az alaplevet elkezdem melegíteni, közben egy nagyobb fazékban megmelegítem az olajat, és 1 percig párolom benne a póréhagymát és a paprikát. Hozzáadom a csirkehúst, és addig sütöm őket együtt, amíg a hús minden oldalán kifehéredik. Beleszórom a rizst, és további egy-két percig pirítom. Bort öntök alá (ezt nem mérem soha, egy olyan jó nagy löttyintés, jobbat nem tudok rá, aki már főzött valaha borral, úgyis érti), majd miután beszívta az összes bort, jön a levesadagolás – keverés – levesadagolás - keverés... Addig kell ezt folytatni, amíg a rizs megpuhul, de a közepe még picit roppanós. Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a mogyorót, a lecsepegtetett kukoricát, a vajat és a parmezánt. Sózom, borsozom, és tálalás előtt 10 percig lefedve állni hagyom.

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ricottás szendvicskrém Valamelyik nem túl régi Nők Lapja Konyhában láttam egy paprikás-túrós szendvicskrémet, onnan jött az ötlet a maradék ricotta és olajbogyó hasznosítására. Nagyon jó szendvicset lehet belőle csinálni: ricottás krém – rukkola … Tovább
  • Spagetti húsgolyóval és sült zöldségekkelFénykép nem készült, mert abszolút nem voltam fényképezős hangulatban. Marad tehát (a mindenképp rövid, semmiképp sem szeretnék Victor Hugo-i hosszúságban kalandozni) leírás: nagyobb mogyorónyi húsgolyók, spagetti és zöld pöt… Tovább
  • Sült zöldséges tészta Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve am… Tovább
  • Thai csirke (leves-átirat) Mindenkinek vannak ételek amire azt mondja, hogy hát ez ‘comfort-food’, az angolszászoknál a sajtos makaróni tipikusan ilyen, Magyarországon pedig szerintem a rántott hús és a paprikás csirke tanyázik kb. ebben a pozícióban… Tovább
  • Csirkés tésztasaláta kesudióval Semmi extra, kb. lássuk-mi-van otthon, de ez mondjuk nem von le az érdemeiből :-) Lehet erősebben is fűszerezni, kerülhet az öntetbe mustár és/vagy menta is. Hozzávalók: 15 dkg csirkemellfilé kis kockákra vágva … Tovább

0 megjegyzés: